Türkiye'de yaşlılığın durumu: Bir meta-sentez araştırması
The status of old age in Turkey: a meta-synthesis survey
- Tez No: 857277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE TEKİNDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, yaşlanma, nitel araştırma, meta-sentez
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de ki yaşlılığın durumunu görünür kılmak amacıyla yaşlılık alanında nitel araştırmalardan elde edilen verileri meta-sentez yöntemiyle incelemektir. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırmalar kapsamında yapılan meta-sentez araştırmasıdır. Veri toplama sürecinde PRISMA yöntemine göre meta-sentez aşamaları uygulanmıştır. TR Dizin, ULAKBİM ve Google Akademik arama motoru kullanılmıştır. İncelenen çalışmalar CASP'e göre iyi nitel araştırmalar seçilmiştir. Dahil edilme ve hariç tutulma kriterlerine göre 17 makale araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin analizi meta-sentez araştırma yöntemine uygun olarak yapılmıştır. Bulgular: Meta-sentez odağında dört ana tema karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; yaşlılık deneyimleri, yaşlı bireylerin sorunları, yaşlı bireylerin beklentileri ve öneriler şeklindedir. Yaşlılık döneminde ailevi sıkıntılar, sağlık sorunları istismar, yaşlı ayrımcılığı ve yalnızlık yoğun olarak yaşanmaktadır. Yaşlı bireylerin beklentileri daha çok aileye yönelik olduğu görülmektedir. Yaşlılığa yönelik önerilere bakıldığında ise yalnızlığa çözüm bulunması, kurum ile ilgili öneriler geliştirilmesi, olumsuz durumlarla baş etme yöntemlerinin bilinmesi gerektiği görülmektedir. Sonuçlar: Türkiye'de yaşlılığın genel görünümünü anlamak için yaşlı bireylerin deneyimleri, sorunları, beklenti ve önerileri görünür kılınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the data obtained from qualitative research in the field of old age with the method of meta-synthesis in order to make the state of old age visible in Turkey. Method: This study is a meta-synthesis research conducted within the scope of qualitative research. In the data collection process, meta-synthesis stages were applied according to the PRISMA method. TR Index, ULAKBİM and Google Scholar search engines were used. The reviewed studies were selected as good qualitative studies according to CASP. According to the inclusion and exclusion criteria, 17 articles were included in the study. The analysis of the data was carried out in accordance with the meta-synthesis research method. Results: Four main themes emerge in the focus of meta-synthesis. These; old age experiences, problems of elderly individuals, expectations of elderly individuals and suggestions. In the old age, family problems, health problems, abuse, age discrimination and loneliness are experienced intensely. It is seen that the expectations of the elderly individuals are mostly family-oriented. Looking at the suggestions for old age, it is seen that it is necessary to find solutions to loneliness, to develop suggestions about the institution, and to know the methods of coping with negative situations. Conclusions: In order to understand the general view of aging in Turkey, the experiences, problems, expectations and suggestions of elderly individuals should be made visible.