Revizyonel bariatrik cerrahinin endikasyonları ve sonuçları
Indications and results of revisional bariatric surgery
  1. Tez No: 857276
  2. Yazar: MUHAMMED ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDE DENİZ KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Bariatrik Cerrahi, Revizyonel Cerrahi, Obezite Cerrahisi Sonrası Komplikasyonlar, Obesity, Bariatric Surgery, Revisional Surgery, Complications After Bariatric Surgery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Obezite tedavisinde en etkili ve yaygın yöntemin bariatrik cerrahi olmasına rağmen hala cerrahiden sonra yeniden kilo alımı, yetersiz kilo kaybı, komobrid hastalıklar veya dirençli komplikasyonlar nedeniyle revizyonel batiatrik cerrahi ihtiyacı doğmaktadır. Bu çalışmada bariatrik cerrahi sonrası revizyonel bariatrik cerrahi yapılan hastalarda endikasyonların ve sonuçların değerlendirilmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Aralık 2010-Aralık 2021 yılları arasında T.C. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde revizyonel bariatrik cerrahi yapılan hastaların hastane veri tabanından kayıtlarının taranarak verilerine ulaşılmış, elde edilen veriler anonimleştirilerek analiz edilmiştir. Çalışma retrospektif olarak yapılmıştır. Bulgular: Revizyonel bariatrik cerrahi yapılan hastalar yeniden kilo alanlar, yetersiz kilo kaybı olanlar ve komlikasyon nedeniyle revizyon yapılanlar olarak 3'e ayrıldı. Sadece komplikasyona yönelik cerrahiler revizyonel cerrahiye dâhil edilmedi ve ayrı başlık altında incelendi. En fazla revizyon yapılan grup primer prosedüre bağlı komplikasyon nedeniyle revizyon yapılan grup olduğu belirlendi. En fazla revizyona giden prosedür Sleeve Gastrektomi (SG) oldu. En fazla revizyon prosedürü olarak Roux-en-Y Gastrik Bypass (RYGB) uygulandığı görüldü. En fazla gelişen komplikasyon semptomatik safra taşı ve insizyonel herni olarak belirlendi. Komplikasyona yönelik tekrar cerrahiye alınan hastalarda ise en fazla yapılan cerrahi kolesistektomi ve insizyonel herni onarımı oldu. Sonuç: Revizyonel bariatrik cerrahinin komplikasyonları olmasına rağmen obez hastalarda hala etkili yöntem olduğu ve başarılı sonuçlarının bu riski göze alınabilir kıldığı görülmektedir. Bununla birlikte revizyon yapılacak hastalar için ortak fikir birliği olmaması revizyonel cerrahinin dezavantajlarındandır. Obezite ile yapılacak etkin mücadelede revizyonel cerrahi ile ilgili daha geniş ve kapsayıcı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Although bariatric surgery is the most effective and common method in the treatment of obesity, there is still a need for revisional bariatric surgery due to weight regain, insufficient weight loss, comorbid diseases or resistant complications after surgery. In this study, it was planned to evaluate the indications and results in patients who underwent revisional bariatric surgery after bariatric surgery. Materials and Methods: In this study, the data of the patients who underwent revisional bariatric surgery in the General Surgery Clinic of T.C. Selçuk University Faculty of Medicine between December 2010 and December 2021 were scanned from the hospital database and the data obtained were analyzed by anonymizing. The study was conducted retrospectively. Results: Patients who underwent revisional bariatric surgery were divided into 3 groups as those who regained weight, those who had insufficient weight loss and those who underwent revision due to complications. Re-surgeries for complications only were not included in revisional surgery and were examined under a separate heading. It was determined that the group with the highest number of revisions was the group that underwent revision due to complications related to the primary procedure. The procedure with the most revision was Sleeve Gastrectomy (SG). Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB) was the most common revision procedure. The most common complication was symptomatic gallstone and incisional hernia. Cholecystectomy and incisional hernia repair were the most common surgical procedures in patients who underwent re-surgery for complications. Conclusion: Although revisional bariatric surgery has complications, it is still an effective method in obese patients and its successfull results make this risk acceptable. However, the lack of consensus for patients to be revised is one of the disadvantages of revisional surgery. There is a need for more extensive and comprehensive studies on revisional surgery in the effective fight against obesity.