Exaggeration in art as a tool of interpretation and its reflection in plastic arts
Bir anlamlandırma aracı olarak sanatta abartı ve plastik sanatlardaki karşılığı
  1. Tez No: 857338
  2. Yazar: NURHAN KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLVELİ KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Abartı, anlamlandırma, plastik sanatlar, sanat, Art, exaggeration, interpretation, plastic arts
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
İlk insanların mağara duvarlarına çizdikleri yarı insan, yarı hayvan tuhaf yaratıklar gerçekliğin farklı yorumlarıdır. Bu illüzyonun, hayatlarında hiç resim görmemiş atalarımızın çizimlerinde nasıl ortaya çıktığı, yaratı sürecinde abartı kullanımında onları nelerin yönlendirdiği ve motive ettiği hep merak konusu olmuştur. Gerçeği daha anlamlı bir şeye dönüştürmek, değerli olanı ön plana çıkarmak için gerektiğinde yaşamın olağan akışına aykırı olanın yani abartının kullanımı, mağara duvarlarından bugünlere kadar bir ifade ve anlamlandırma aracı olarak hem günlük hayatta hem de sanatta karşımıza çıkmaktadır. Sanatçı, abartıyı kendi gerçekliğini anlamlandırma aracı olarak kullanırken, görünen ve görünmeyenin bir arada oluşturduğu algı, duygu ve hayal gücü, sanatçının özgür yaratımının bir ifadesi olarak anlatım biçimine yansımaktadır. Anlatım biçimlerindeki özgünlük, gerçekliğin farklı boyutta anlaşılmasına neden olmaktadır. Araştırmada, abartı kavramı kuramsal açılımlarıyla birlikte incelenmiş, sanat tarihinin farklı dönemlerinden seçilen, farklı disiplinlerdeki eser örnekleri abartı bağlamında analiz edilmiştir. Abartı, sanat disiplinleri arasındaki karşılıklı etkileşimler de göz önüne alınarak, plastik sanatlar özelinde değerlendirilmiş ve günümüzde abartı kavramının dönüştüğü durum irdelenmiştir. Bu tez konusunun seçiliş nedeni, sanatta abartıya yeni bir bakış açısı getirmek, sanatçının abartıyı bir ifade ve bir anlamlandırma aracı olarak nasıl kullandığını incelemektir. Daha önce araştırılmamış bir konu olması nedeniyle Türk Literatüründe önemli bir boşluğun doldurulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The depiction of peculiar half-human, half-animal creatures on cave walls by early humans signifies diverse interpretations of reality. The emergence of this illusion in drawings by our early ancestors unfamiliar with painting has always piqued curiosity. Motivations behind the use of exaggeration in the creation process remain intriguing. In order to transform reality into a more meaningful form and highlight value, the application of exaggeration, transcending the ordinary flow of life, is evident in daily life and art as an expressive and interpretive tool, spanning from ancient cave walls to today. When artists employ exaggeration to interpret their realities, the resulting fusion of visible and invisible elements reflects in the narration as an expression of the artist's liberated creation. The originality of these narrative modes fosters a diverse understanding of reality. This study analyzes the concept of exaggeration, its theoretical implications, and selected artworks across various disciplines and periods within the context of exaggeration. Considering the interactions among art disciplines, this evaluation extends to the plastic arts, examining the current state of the concept of exaggeration. The rationale for selecting this thesis topic is to provide a new perspective on exaggeration in art and explore how artists use it as a tool of expression and interpretation. As an unexplored subject, it aims to address a significant gap in Turkish literature related to art.