Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiirlerinde aşk estetiği
Love aesthetics in Ümit Yaşar Oğuzcan's poems
- Tez No: 857339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY 3.KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, aşk, kadın, estetik, Ümit Yaşar Oğuzcan, Poetry, love, woman, aesthetics, Ümit Yaşar Oğuzcan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ümit Yaşar Oğuzcan, lirik şiirleri, rubaileri, taşlama ve hicivleri ile Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olmuştur. Türk şiirinde aruzu rubaiye iyi uygulayan bir şair olan Oğuzcan, kendi tarzını oluşturmuştur. Yaşadığı dönemde otuz yedi şiir kitabı yayımlayan şair döneminin en üretken şairleri arasına girmiştir. Oğuzcan aynı zamanda hiçbir edebi görüşe ve harekete katılmamıştır. Akademik anlanda Oğuzcan ile ilgili yapılan çalışmalar sınırlı ve dar bir çerçevede kalmıştır. Bu noktadan hareketle şairin şiirlerinin incelenmesi ve irdelenmesi önem arz etmiştir.“Ümit Yaşar Oğuzcan'ın Şiirlerinde Aşk Estetiği”başlıklı tez çalışmasıyla Ümit Yaşar Oğuzcan'ın Türk edebiyatındaki yeri ve önemi, eserlerinin edebî değerininin belirlenmesi ve şiirlerindeki başlıca temalarının aşk çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu noktadan hareketle tezde aşk ve estetik kavramlarının geniş çaplı bir bilgisine yer verilmiştir. Ardından tespit edilen“Aşk ve İstanbul”,“Aşk ve Mavi”,“Aşk ve Mûsîkî”,“Aşk ve Sanatlı Söyleyiş”,“Aşk ve Ölüm”,“Aşkın Yüceliği”,“Aşk ve Tutku”,“Aşk ve Fetişizm”,“Tanımlı Bir Aşk: Ayten”ve“Aşk ve Doğa”temaları aşk ve estetik çerçevesinde tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ümit Yaşar Oğuzcan has an important place in Turkish literature with his lyrical poems, rubas, satire and satire. Oğuzcan, a poet who applies aruz to rubaia well in Turkish poetry, has created his own style. The poet, who published thirty-seven poetry books during his lifetime, became one of the most productive poets of his period. At the same time, Oğuzcan did not participate in any literary views or movements. Academically, studies on Oğuzcan have remained limited and within a narrow framework. From this point of view, it is important to examine and examine the poet's poems. With the thesis titled“Love Aesthetics in Ümit Yaşar Oğuzcan's Poems”, it is aimed to examine Ümit Yaşar Oğuzcan's place and importance in Turkish literature, to determine the literary value of his works, and to examine the main themes in his poems within the framework of love. Starting from this point, a comprehensive knowledge of the concepts of love and aesthetics is included in the thesis. Then, the following were identified:“Love and Istanbul”,“Love and Blue”,“Love and Music”,“Love and Artistic Expression”,“Love and Death”,“The Sublimity of Love”,“Love and Passion”,“Love and Fetishism”. ,“A Defined Love: Ayten”and“Love and Nature”themes were analyzed within the framework of love and aesthetics.