Muhyiddin İbn Arabi ve G.W. Friedrich Hegel'in varlık görüşlerinin karşılaştırılması
Comparison of Muhyiddin Ibn Arabi and G.W. Friedrich Hegel's views of assets
- Tez No: 857351
 - Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Vahdet-i vücud, Tanrı, Tin-Geist, Varlık, Unity of existence, God, Spirit-Geist, Presence
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
İbn Arabi'nin Vahdeti Vucutçuluğu ve varlığa dair görüşleri hem tasavvuf hem de felsefe açısından varlık problemine yönelik birçok fikri değişimi beraberinde getirmiştir. Varlık probleminin, insanın anlam arayışına yönelik en ciddi sorunlardan olduğu göz önünde tutularak, Arabi'nin görüşlerinin bu konuda temellendirici bir unsur olduğu görülmektedir. Doğu düşünce perspektifinde varlık problemine, tasavvuf ve felsefenin birlikteliği içinde cevapların verildiği Arabi sistemi, günümüze değin hem eleştirilen hem de birçok yönden kabul edilen bir konudur. Diğer yönden Batı düşünce tarihinde akılcılığın yanında, varlığın bütünlüğünü ele alan Hegel'in İdealizmi, varlığa en temelde cevaplar verirken en nihayetinde metafizik âleme kapı aralamaktadır. Akılcılığın ve deneyciliğin dışında varlık konusunun son dönem düşünce tarihine idealizmle eklendiği anlaşılmaktadır. Din felsefesinde varlık probleminin birçok yönden cevaplanmasının yanında hem Doğu hem de Batı dünyasında dinin ve felsefenin iç içeliğinin her konuda belirleyici olduğu ve bu durumun birbirini oluşturucu bir eksende ilerlediği görülmektedir. Buna bağlı olarak varlık probleminin hem Batı'da hem Doğu düşüncesinde temel bir problem olarak ele alınması önemli konulardan birisi olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ibn Arabi's views on existence brought about many intellectual changes regarding the problem of existence in terms of both mysticism and philosophy. Considering that the problem of existence is one of the most serious problems for human's search for meaning, it is seen that Arabi's views are a foundational element in this regard. The Arabi system, in which answers to the problem of existence in the perspective of Eastern thought, are given in the unity of Sufism and philosophy, is a subject that has been both criticized and accepted in many ways until today. On the other hand, Hegel's Idealism, which deals with the integrity of existence as well as rationality in the history of Western thought, gives the most basic answers to existence, and ultimately opens the door to the metaphysical realm. Apart from rationalism and empiricism, it is understood that the subject of existence was added to the history of thought in the last period with idealism. In addition to answering the problem of existence in the philosophy of religion in many ways, it is seen that the intertwining of religion and philosophy in both the East and the West is decisive in every subject and this situation progresses on a mutually forming axis. Accordingly, it is one of the important issues to consider the problem of existence as a fundamental problem in both Western and Eastern thought.