Şermin Yaşar'ın çocuklara yönelik eserlerinde söz varlığı
Vocabulary in Şermin Yaşar's works for children
  1. Tez No: 857362
  2. Yazar: DİLEK EVLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk edebiyatı, sözcük, söz varlığı, Şermin Yaşar, Child, children's literature, Şermin Yaşar, vocabulary
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bir milletin var olabilmesini sağlayan“dil”, çocuklara yapılacak aktarımla devamlılığını sağlayacaktır. Çocuk edebiyatı alanında yapılacak söz varlığı çalışmaları da dile sağlayacağı katkılardan dolayı önemlidir. Bu araştırmada Şermin Yaşar'ın çocuklara yönelik kaleme aldığı kitapların söz varlığı incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara dayanarak Şermin Yaşar'ın çocuklara yönelik kaleme aldığı eserlerinde zengin bir söz varlığı kullandığı söylenebilir. Eserlerin özellikle deyimler, ikilemeler ve kalıp ifadeler başlıklarında zengin olduğu görülmektedir. Sahip olduğu söz varlıklarıyla Türkçenin zenginliğini yansıtan bu eserler Türkçe eğitiminde söz varlığı öğretiminde ve çocukların dil gelişiminde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The“language”that enables a nation to exist will ensure its continuity through transmission to children. Vocabulary studies in the field of children's literature are also important due to their contributions to the language. In this research, the vocabulary of the books written by Şermin Yaşar for children was examined. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the research. Based on the findings obtained as a result of the research, it can be said that Şermin Yaşar uses a rich vocabulary in his works for children. It is seen that the works are especially rich in idioms, reduplications and stereotypes. These works, which reflect the richness of Turkish with their vocabulary, can be used in Turkish education, vocabulary teaching and language development of children.