Vakıf üniversite kütüphanelerinde bütçe yönetimi: Ankara ili örneği
Budget management in foundation university libraries: The case of Ankara
  1. Tez No: 857371
  2. Yazar: MÜCAHİT SERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MALİK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, bütçe, bütçe yönetimi, üniversite kütüphaneleri, Ankara ilindeki vakıf üniversitesi kütüphaneleri, Management, budget, budget management, university libraries, foundation university libraries in Ankara city
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kütüphane yönetimi, gelişen ve değişen dünya koşullarında daha fazla bilgi ve deneyime ihtiyaç duymaktadır. Kütüphaneyi oluşturan temel unsurların yanında günümüzde kütüphanenin bilimsel ve çağdaş yönetim anlayışı doğrultusunda idaresi de büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı, Ankara ilinde bulunan vakıf üniversite kütüphanelerinde yürütülen bütçe yönetim sürecini inceleyerek söz konusu üniversite kütüphaneleri örnekleminde bu kurum veya birimlerde bütçe yönetim sürecinin nasıl yaşandığını ve uygulandığını ortaya koymaktadır. Ayrıca Ankara ilinde bulunan vakıf üniversite kütüphanelerinde bütçe yönetim sürecinin nasıl uygulandığının saptanması ile birlikte, bu sürecin bilgi hizmetlerini ve yönetici kararlarını nasıl etkilediğini belirlemek de diğer bir amaçtır. Üniversite kütüphanelerinde bütçe yönetimi ile ilgili literatür taraması yapılarak konuyla ilgili yerli ve yabancı kaynaklara ulaşılmıştır. Bununla birlikte Ankara ilinde bulunan vakıf üniversite kütüphaneleri yöneticileriyle ve/veya sorumlularıyla görüşme yoluyla veri toplanmış, elde edilen veriler değerlendirilerek belirlenen sorunlara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Library management needs more knowledge and experience in developing and changing world conditions. In addition to the basic elements that make up the library, the management of the library in line with the scientific and contemporary management approach is of great importance today. The aim of the study is to examine the budget management process carried out in foundation university libraries in Ankara city and to reveal how the budget management process is experienced and implemented in these institutions or units in the sample of university libraries in question. In addition to determining how the budget management process is implemented in foundation university libraries in Ankara city, another aim is to determine how this process affects information services and managerial decisions. The literature on budget management in university libraries has been searched and domestic and foreign resources have been reached. Suggestions for the identified problems were presented by evaluating the data obtained. In addition, data were collected through interviews with the administrators and/or supervisors of the foundation university libraries in Ankara city, and suggestions were presented for the identified problems by evaluating the obtained data.