Davranışsal finans çerçevesinde kripto para piyasasında sürü davranışının test edilmesi
Testing herd behavior in the cryptocurrency market in the framework of behavioral finance
  1. Tez No: 857370
  2. Yazar: FATİH BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULAŞ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Kripto Para, Sürü Davranışı, Behavioral Finance, Crypto Money, Herd Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışmasında kripto para piyasasının önyargılar ile alâkalı literatür arasındaki paralelliğinin bulunması ve davranışsal finans perspektifinden çözümlenmesi amaçlanmıştır. Dolayısıyla bu çalışmada davranışsal yakınsama, kripto para piyasasının fiyatlarında“eşgüdüm mekanizması”olduğu varsayımı altında irdelenmiştir. Bu çalışmada, deneye dayalı bir sürü modeli kullanılmış ve bu modelin hem asimetrik hem de simetrik koşullar altında genişletilmesi önerilmiştir. Çalışmada piyasa değeri en yüksek olan 30 adet kripto paranın 2021-2023 yılları arasındaki Amerikan Doları bazlı günlük ve haftalık kapanış değerleri kullanılmıştır. Sürü davranışını tespit etmek üzere Christie ve Huang (1995) ile Chang, Cheng ve Khorana (2000)'nın geliştirdikleri“getirilerin yatay kesit dağılımları”na dayalı yöntemler kullanılmıştır. Christie ve Huang (1995) yöntemi ile günlük ve haftalık veri seti kullanılarak yapılan analiz sonucunda sürü davranışının varlığına ilişkin bulgulara rastlanılmamıştır. Benzer şekilde, Chang, Cheng ve Khorana (2000) yöntemi kullanıldığında piyasanın yükselişte ve düşüşte olduğu dönemlerde sürü davranışının varlığına ilişkin bulgulara rastlanamamıştır. Kripto para piyasasında sürü davranışı etkisinin gözlenememesinin nedenleri olarak, kripto paranın tam olarak ne olduğuna ilişkin tartışmaların devam etmesi ve hisse senedi gibi bir yatırım aracı olarak düşünülememesi sayılabilir. Sonuç olarak, kripto para piyasası her ne kadar tasarruf sahipleri için ilgi çekici olsa da hisse senedi piyasasında olduğu gibi tasarruflarını değerlendirecekleri bir piyasa olma konusunda henüz tam güvenilir olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to find consistency between cyrptocurrency market and literature related to prejudgment and to analyze cyrptocurrency market from the perspective of behavioral finance. Therefore, in this study, behavioral convergence is examined under the assumption that there is a“coordination mechanism”in the prices of the cryptocurrency market. For this task, an experimental herd model is used and extending the model is proposed under both asymmetric and symmetric conditions. In the study, the daily and weekly closing values of the 30 cryptocurrencies with the highest market value in US Dollars between the years 2021-2023 were used. Methods based on“cross-sectional distributions of returns”developed by Christie and Huang (1995) and Chang, Cheng and Khorana (2000) were used to determine herd behavior. There were no findings related to the existence of herd behavior as a result of the analysis from Christie and Huang (1995) method using the daily and weekly dataset. Similarly, there was no evidence of the existence of herd behavior in periods of rise or fall as a result of the analysis from Chang, Cheng, and Khorana (2000) method. The main reasons of the failure to observe the herd behavior effect in the cryptocurrency market can be counted as the ongoing discussions on what exactly crypto currency is and it's untrusted condition causing it not to consider as an investment tool like stocks. As a result, although the crypto money market is interesting for savers, it is not yet fully reliable as a market where they can evaluate their savings as in the stock market.