Mimari proje düzenleme sözleşmesi
Architectural project arrangement contract
- Tez No: 857374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN SERT SÜTÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mimar, Mimarlık Sözleşmeleri, Mimari Proje, Mimarın Yükümlülükleri, Mimarın Telif Hakkı, Architect, Architectural Contracts, Architectural Project, Obligations of the Architect, Architect's Copyright
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Mimari proje düzenleme sözleşmeleri, bir yapının meydana getirilmesinin ilk aşaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapının meydana getirilmesi için öncelikle projesinin hazırlanması gerekmektedir. Çalışmamızın konusunu mimari proje düzenleme sözleşmelerinin tarafları, sözleşmenin hukuki niteliği ve buna bağlı olarak tarafların hak ve borçları oluşturmaktadır. Çalışmamızda mimar ile yapılan sözleşmelerden sadece biri ele alınmış, bir yapının projesinin hazırlanması hususu incelenmiştir. Konu ele alınırken öğretideki tartışmalı görüşler belirtilerek Yargıtay kararlarından örnekler verilmiştir. Mimari proje düzenleme sözleşmelerinin hukuki niteliği ve bu sözleşmelere uygulanacak hukuk öğretide tartışmalı olduğundan taraflar arasında çeşitli uyuşmazlıklar çıkmaktadır. Çalışmamız ile bu tartışmalar ortaya konularak sözleşmeye uygulanacak hukuk açısından açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde mimari proje düzenleme sözleşmesinin tanımı, tarafları, konusu ve hukuki niteliğini incelenmiş öğretide yer alan çeşitli görüşlere yer verilerek bu konudaki görüşümüz açıklanmıştır. İkinci bölümde tarafların sözleşmeden kaynaklanan hak ve yükümlülükleri anlatılmıştır. Bu kapsamda sözleşmenin tarafı olan mimarın telif hakkına da değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise sözleşmenin ihlali özellikle telif hakkı ihlali üzerinde durulmuştur. Sözleşmenin sona erme sebepleri, zamanaşımı ve sözleşmeye uygulanabilecek alternatif uyuşmazlık çözüm yolları da bu bölümde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Architectural project arrangement agreements appear as the first stage of the creation of a building. In order for the building to be realized, the project must first be prepared. The subject of our study is the parties to architectural project design contracts, the legal nature of the contract and the rights and obligations of the parties accordingly. In our study, only one of the contracts concluded with the architect is discussed and the preparation of the project of a building is analyzed. While discussing the subject, the controversial opinions in the doctrine are stated and examples from the decisions of the Court of Cassation are given. Since the legal nature of architectural project design contracts and the applicable law to these contracts are controversial in the doctrine, various disputes arise between the parties. In our study, these discussions are put forward and explanations are given in terms of the law applicable to the contract. In the first part of our study, the definition, parties, subject matter and legal nature of the architectural project arrangement agreement are examined, and our opinion on this subject is explained by giving place to various opinions in the doctrine. In the second part, the rights and obligations of the parties arising from the contract are explained. In this context, the copyright of the architect, who is a party to the contract, is also mentioned. In the third part, breach of contract, especially copyright infringement, is emphasized. The reasons for the termination of the contract, statute of limitations and alternative dispute resolution methods applicable to the contract are also discussed in this section.