Rüstemîler döneminde itikâdî İslam mezhepleri
Islamic theological sects in the Rustamid period
  1. Tez No: 857375
  2. Yazar: ZİKRULLAH ALİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hâricîler, İbâzîler, Kuzey Afrika, Mezhep, Rüstemiler Devleti
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Rüstemîler Devleti, Hâricîler'in kollarından biri olan İbâzîler tarafından kurulmuştur. Devletin kurulmasında Kuzey Afrika'da bulunan Berberî kabilelerin desteği önem arz etmektedir. Berberîler bölgenin yerli insanlarıdır. Onlar Müslümanların fetih hareketleri sonucunda İslamiyet'i kabul etmiş, daha sonra bölgedeki İbâzî davetçilerin yoğun çabaları üzerine İbâzîliği benimsemişlerdir. Dolayısıyla İbâzîlertarafından kurulan bu devlet, İbâzîler'in imamet düşüncesi ve sosyal eşitlikle ilgili teorilerinin pratiğe geçirilmesi için adeta meydan hazırlamıştır. Hicri ikinci yüzyılın son çeyreğinde İmam Abdurrahman b. Rüstem tarafından kurulan Rüstemiler Devleti, bölgedeki İbâzîler'in bir şemsiye altında toplanmalarını sağlamış, hatta Hâricîler'in diğer kolu olan Sufrîler de İbâzî imametine biat etmiştir. Böylece İslam dünyasında dağınık halde bulunan İbâzîler bu gelişmeden son derece memnun kalarak zamanla devletin başkenti olan Tahert'e akın etmeye başlamıştır. Bu çerçevede diğer bölgelerde olduğu gibi Rüstemîler Devleti'nde varlığını sürdürmekte olan kimseler arasında da çeşitli ihtilaflar ortaya çıkmıştır. Burada İbâzîler tarafından“imam”denilen yani devlet reisinin bu sorunları çözüme kavuşturma yolundaki metot ve uygulamaları, devletin başına geçen her yöneticiye göre farklılık arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Rustemi State was founded by the ibazi, one of the branches of the Kharijis. The support of the Berber tribes in North Africa is of importance in the establishment of the state. The Berbers are the indigenous people of the region. They accepted Islam as a result of the Muslim conquest movements, and then adopted Ibazism after the intensive efforts of the Ibazi invitees in the region. Therefore, this state, which was founded by the Ibazi for the first time in the history of Islamic sects, has almost prepared an opportunity for the implementation of the Ibazi's theories about imamate and social equality. The Rustemi state, founded by Imam Abdurrahman b Rustem in the last quarter of the second century of the Islamic calendar, enabled the Ibazi people in the region to gather under one umbrella, and even the Sufris, the other branch of the Kharijis, swore allegiance to the Ibazi imamate. Thus, Ibazi people who are scattered in the Islamic world were extremely satisfied with this development and started to flock to Tahert with time, which is the capital of the state. Within this framework, as in other regions, various conflicts have arisen between the people who continue to exist in the Rustemi State. Here, the methods and practices of the head of state, who is called“imam”by the Ibazi, to solve these problems, differ according to each ruler who heads the state. KeyWords: Kharijites, Ibadis, North Africa, Sect, Rustamids.