Alanya Kalesi kazısında bulunan sırlı seramikler
Glazed ceramics unearthed during excavation of Alanya's Castle
- Tez No: 857379
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ERAVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Alanya, Kazı, Sır, Seramik, Alanya, Excavation, Glaze, Ceramics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 451
Özet
Bu çalışmada, Alanya Kalesi 1985 ile 2021 yılları arasında arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan sırlı seramikler incelenmiştir. Seramiklerin tarihlendirilmesi Orta Bizans döneminden başlayarak Geç Osmanlı dönemine kadar uzanan bir tarih çerçevesi içerisinde 176 seramik örneği katalog içerisinde incelenmiştir. Alanya Kalesi Kazı Başkanlığı Deposunda muhafıza edilen bu seramikler, bezeme tekniklerine göre ayrılarak kendi içerisinde formlarına göre sıralanmış, hamur, hamur dokusu, form, bezeme, kompozisyon başlıkları altında incelenmiştir. Alanya Kalesi'nde arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılan seramiklerin tarihsel bağlamda form ve bezeme başlıkları altında tipolojik bir değerlendirilme yapılmış, bunun sonucu olarak kentin ticari ilişkileri, kentte hüküm sürmüş devletlerin varlığı, diğer kentlerde görülen seramikler ile bağlantıları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, glazed ceramics unearthed during archaeological excavations in Alanya Castle between 1985 and 2021 were examined. Dating of ceramics 176 ceramic samples were examined in the catalog within a historical framework starting from the Middle Byzantine period and extending to the Late Ottoman period. These ceramics, preserved in the Alanya Castle Excavation Directorate Depot, were separated according to their decoration techniques, listed according to their forms, and examined under the headings of dough, dough texture, form, decoration and composition. A typological evaluation was made under the headings of form and decoration in the historical context of the ceramics unearthed during archaeological excavations in Alanya Castle, and as a result, the commercial relations of the city, the existence of the states that reigned in the city, and their connections with the ceramics seen in other cities were determined.