Afganistan'da kadın gazeteciler: Çalışma koşulları ve yaşadıkları zorluklar
Women journalists in Afghanistan: Working conditions and challenges
  1. Tez No: 857418
  2. Yazar: MOHAMMAD YOUSAF SADDIQI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KÜÇÜK DURUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Gazeteciler, Afganistan, Medya, Çalışma Koşulları, Zorlukları, Women Journalists, Afghanistan, Media, Working Conditions, Challenges
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma Afgan kadın gazetecilerin karşılaştığı zorluklara ve çalışma koşullarına genel bir bakış sunmaktadır. Bu araştırma, cinsiyet ayrımcılığı ve güvenlik risklerinin profesyonel çabalarına önemli engeller oluşturduğu Afganistan'daki karmaşık sosyo-kültürel ve politik bağlamı vurgulamaktadır. Afgan kadın gazeteciler, cinsiyete dayalı ayrımcılık, sosyal damgalanma ve kariyer gelişimi için sınırlı fırsatlar dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Ayrıca, aşırılık yanlısı gruplardan ve işlerine karşı çıkan bireylerden gelen tehditler, sindirme ve şiddetle karşı karşıya kalmaktadır ve bu da kişisel güvenlikleriyle ilgili endişelerin artmasına neden olmaktadır. Karşılaştıkları sosyal sorunlar arasında kadınların medya endüstrisinde marjinalleştirilmesi ve geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine uyma baskıları yer almaktadır. Bu zorluklara rağmen, Afgan kadın gazeteciler kariyerlerini sürdürmede ve basın özgürlüğü ile kadın haklarını savunmada direnç ve kararlılık göstermiştir. Afgan kadın gazetecilerin geleceği, özgürce ve güvenli bir şekilde faaliyet gösterme yeteneklerine ilişkin endişeleri daha da artıran Taliban'ın devralması gibi son siyasi gelişmeler nedeniyle belirsizliğini korumaktadır. Kendini basın özgürlüğüne ve kadın haklarına adamış uluslararası topluluk ve kuruluşlar, Afgan kadın gazetecilerin desteklenmesinde ve güçlendirilmesinde, bu zorlukların üstesinden gelmelerine ve Afganistan'ın medya ortamında hayati çalışmalarını sürdürmelerine yardımcı olacak kaynaklar, eğitim ve savunuculuk sağlamada çok önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research provides an overview of Afghan female journalists' challenges and working conditions. This research highlights Afghanistan's complex socio-cultural and political context, where gender discrimination and security risks pose significant obstacles to their professional endeavors. Afghan female journalists encounter various challenges, including gender-based discrimination, social stigma, and limited opportunities for career advancement. Moreover, they face threats, intimidation, and violence from extremist groups and individuals opposed to their work, resulting in heightened concerns for their personal safety. The social problems they encounter include the marginalization of women in the media industry and pressures to conform to traditional gender roles. Despite these challenges, Afghan female journalists have demonstrated resilience and determination in pursuing their careers and advocating for press freedom and women's rights. The future of Afghan female journalists remains uncertain due to recent political developments, such as the Taliban takeover, which has further intensified concerns about their ability to operate freely and safely. The international community and organizations dedicated to press freedom and women's rights play a crucial role in supporting and empowering Afghan female journalists, providing resources, training, and advocacy to help them overcome these challenges and continue their vital work in the media landscape of Afghanistan.