Modern İslam düşüncesinde Hz.Peygamber Roger Garaudy, Nurettin Topçu ve Muhammed İkbal özelinde.
Prophet Muhammad in Modern Islamic Thought. Special to Prophet Roger Garaudy, Nurettin Topçu and Muhammed İkbal.
- Tez No: 943886
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ACARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Peygamber, Nurettin Topçu, Roger Garaudy, Muhammed İkbal, Prophet, Nurettin Topçu, Roger Garaudy, Muhammed İkbal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
20.yy İslam dünyasını fikirleriyle derinden etkileyen ve İslâm âleminin yaşadığı buhranlara tanıklık eden modern İslâm düşünürlerinden Roger Garaudy (1913-2012), Nurettin Topçu (1909-1975) ve Muhammed İkbal (1877-1938), eserleriyle İslâm coğrafyasının yaşadığı önemli sorunlara ayna tutmuş ve İslâm ümmetini içinde bulunduğu manevi çöküntüden kurtaracak çözüm yolları sunmuşlardır. Dünyanın farklı coğrafyalarında İslâm âleminin karşılaştığı toplumsal sorunlara entelektüel birikimleri ve yaşam felsefeleri çerçevesinde farklı bakış açıları sunan ve İslâm âleminin durumunu farklı yaklaşımlarla değerlendiren İslâm mütefekkirleri, özellikle Hz. Peygamber'in örnek şahsiyetini ve yaşam modelini referans alarak konuyu irdelemiş ve insanlığın kaderini önemli ölçüde etkileyen Hz. Peygamber'in evrensel liderliğine dikkat çekmişlerdir. Giriş, dört bölüm ve değerlendirmeden oluşan tezimizin giriş kısmında; araştırmanın amacını, önemini, problemini, literatürünü, yöntem ve tekniklerini ortaya koyduk. Birinci bölümde; Garaudy'nin hayatını, düşünce dünyasını, İslâm'a yönelişini ve eserlerinde Hz. Muhammed'e bakış açısını; İkinci bölümde Topçu'nun hayatını, düşünce dünyasını, İslâm anlayışını ve eserlerinde Hz. Muhammed algısını; Üçüncü bölümde ise, İkbal'in hayatını, düşünce dünyasını, İslâm düşüncesini ve eserlerinde Hz. Muhammed algısını ve Hz. Peygamber'e bakışını ele aldık. Son bölümde de Garaudy, Topçu ve İkbal'in eserlerinde Hz. Muhammed algısını benzer ve farklı yönleriyle ele alarak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Bu araştırmanın temel amacı, modern İslâm düşünürlerinden Garaudy'nin Topçu'nun ve İkbal'in eserlerinde İslâm düşüncesini ve Hz. Muhammed algısını ortaya koymaktır. Bu araştırma, İslâm coğrafyasının farklı bölgelerinde yaşayan Topçu ve İkbal'le Batılı düşünür Garaudy'nin eserlerinde İslâm düşüncesini ve Hz. Muhammed algısını ortaya koyması aynı zamanda on dört asır evvel insanlığa tebliğ ettiği ilahi mesajlarla hem klasik dönemin hem de modern dönemin sorunlarına köklü çözümler sunan Hz. Peygamber'in örnek şahsiyetini ve evrensel önderliğini ortaya koyması açısından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Modern Islamic thinkers Roger Garaudy(1913-2012), Nurettin Topcu(1909-1975) and Muhammad Iqbal(1877-1938), who profoundly influenced the Islamic world with their ideas in the 20th century and witnessed the crises experienced by the Islamic world, have mirrored the significant problems experienced in the Islamic geography through their works and offered solutions that will rescue the Islamic community from its spiritual collapse. Islamic thinkers, presenting different perspectives on the social problems faced by the Islamic world in different regions of the world within the framework of their intellectual knowledge and philosophies of life and assessing the situation of the Islamic world with different approaches, have examined the issue by particularly referencing the exemplary character and life model of the Prophet Muhammad and drawn attention to the Prophet Muhammad's universal leadership, which has profoundly influenced humanity's destiny. In the introduction of our thesis which consists of an introduction, four sections and a conclusion, we have presented the purpose, the importance, the problem, the literature and the methods and techniques of the research. In the first section, we have discussed Garaudy's life, his world of thought, his orientation towards Islam, and his perspective on Prophet Muhammad in his works; in the second section, we have discussed Topcu's life, his world of thought, his understanding of Islam, and his perception of Prophet Muhammad in his works; in the third section, we have discussed Iqbal's life, his world of thought , his Islamic thought, and the perception of Prophet Muhammad in his works and his view of the Prophet. In the last section, we have made an assessment of the issue by dealing with the similarities and differences with the perception of Prophet Muhammad in the works of Garaudy, Topcu, and Iqbal, The primary aim of this research is to reveal the Islamic thought and the perception of Prophet Muhammad in the works of modern Islamic thinkers Garaudy, Topcu, and Iqbal. This research is important in terms of revealing how Topcu and Iqbal, who lived in different regions of the Islamic geography, along with the Western thinker Garaudy, articulated Islamic thought and their understanding of Prophet Muhammad in their works, and at the same time, in terms of revealing the exemplary personality and universal leadership of the Prophet, who has provided profound solutions to the problems faced in both classical and modern eras through the divine messages he conveyed to humanity fourteen centuries ago.