Görsel kültür içerisinde grafik tasarımın yeri
The place of graphic design in visual culture
  1. Tez No: 857513
  2. Yazar: ŞEBNEM YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN SEVİNDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Görsel Kültür, Grafik Tasarım, Culture, Visual Culture, Graphic Design
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kültür kavramı insanı doğadaki diğer canlılardan ayıran, kendi yarattığı ve tükettiği maddi ve manevi olan her şeydir. Tarih boyunca her alanda değişime uğrayan dünya, kültür kavramını da bulunduğu her döneme göre dönüştürmüştür. Kültür kavramı temsil ettiği her şeye göre farklı bir anlam taşımaktadır. Kültürün insanlık tarihinde varlık sebebi, kültürü dönüştüren etkenler ve etki alanları, aynı zamanda kültürün metaya dönüşümünün tarihsel süreç içindeki yeri görsel kültür kavramının nasıl ortaya çıktığı sorusunun cevabını içinde barındırmaktadır. Görsel kültür kavramı, mesajı görselleştirme yörüngesinde bağlı kaldığı dinamikler ve buna sebep olan etkenler sonucunda Grafik tasarım mecralarını etkili bir kaynak olarak kullanmış ve mesajı hem üreten hem de ileten bir konuma sahip olmuştur. Grafik tasarım, dünyadaki teknolojik gelişmeler ve yaygın sosyal medya kullanımı ile değişen kültür kavramını şekillendiren, yönlendiren ve görselleştiren bir noktadadır. Bu bağlamda görsel kültür kavramının oluşumunda grafik tasarımın yeri tezin ana eksenini oluştururken araştırmada ulaşmak istenilen sonuç“görsel kültür içerisinde grafik tasarımın yeri”nedir sorusuna cevap aramaktadır. Tez çalışması Görsel Yöntem Bilimler (Visual Methodologies) yöntemi ile incelenmiş olup, yöntem özellikleri doğrultusunda ölçek geliştirilmiştir. Ölçek Instragram post tasarımları üzerinde uygulanarak veriler elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sosyal medya üzerinden hazırlanan tasarımlarda geçmişte ağırlıklı tipografi ve yargı ifadelerinin bulunduğu ancak günümüzde görsel anlatımın ve görsel kullanımının öne çıktığını söyleyebiliriz. Tasarımlarda kullanılan görseller, kültürel faktörler göz önünde bulundurularak tasarlanmış aynı zamanda hitap ettiği kitleyi arz talep döngüsü içerisine alacak şekilde kurgulanmıştır. Hazırlanan instagram postları lüks olarak tanımlanabilecek ürünleri ihtiyaç şeklinde gösteren, tüketime yönlendiren, renk, görsel kullanımı ve popülerlik kavramı üzerinden grafik tasarımlar içinde sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of culture distinguishes human beings from other living things in nature and is everything tangible and intangible that they create and consume. The world, which has changed in every field throughout history, has transformed the concept of culture according to each period. The concept of culture has a different meaning according to everything it represents. The reason for the existence of culture in human history, the factors that transform culture and its spheres of influence, as well as the place of the transformation of culture into commodity in the historical process contain the answer to the question of how the concept of visual culture emerged. As a result of the dynamics, it is connected to in the trajectory of visualizing the message and the factors that cause it, the concept of visual culture has used graphic design channels as an effective source and has a position that both produces and transmits the message. Graphic design is at a point that shapes, directs and visualizes the concept of culture changing with technological developments in the world and widespread use of social media. In this context, while the place of graphic design in the formation of the concept of visual culture constitutes the main axis of the thesis, the desired result of the research seeks an answer to the question“what is the place of graphic design in visual culture”. The thesis study was analyzed with Visual Methodologies method and a scale was developed in line with the method features. The scale was applied on Instagram post designs and data were obtained. As a result of the research, we can say that in the designs prepared on social media, typography and judgmental expressions were predominant in the past, but today visual expression and visual use are prominent. The visuals used in the designs are designed by taking cultural factors into consideration and at the same time, they are designed in a way to include the audience in the supply and demand cycle. The prepared Instagram posts are presented in graphic designs through the use of color, visual use and the concept of popularity, showing products that can be defined as luxury as a need, directing consumption.