J. Baudrillard'ın Marxizm ve Foucault eleştirileri bağlamında hipergerçeklik ve hakikat anlayışı
J. Baudrillard's approach of hyperreality and truth in the context of criticism of Marxism and Foucault
- Tez No: 857536
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Baudrillard, Patafizik, Transhümanizm, Simülasyon, Postmodern, Marxizm, Foucault, Baudrillard, Pataphysics, Transhumanism, Simulation, Postmodern, Marxism, Foucault
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın konusunu, simülasyon kuramı ve postmodern düşüncede kendine münhasır hakikat anlayışı ile Jean Baudrillard'ı oluşturmaktadır. Baudrillard'ın hayatında oldukça önemli olan sol görüş etrafında iki önemli isim hiç şüphesiz Marx ve Foucault'tur. Eserlerinde sıklıkla yerdiği bu isimlerin onun simülasyonuna dayalı, biçimsel dünyasını açıklamasında ayrı bir öneme sahiptir. Baudrillard, sol fikrin bir dönem takipçisi olmuş ancak solun kapitalizmin küresel gücü karşında zamanla eridiğini fark etmiş ve hiper-gerçekliğin tersine çevrilmesi umudunu böylelikle kaybetmiştir. Antik Yunan metafiziğindeki hakikat algısı ise 18. yüzyılı takip eden süreçle birlikte yerini yeni dünya sistemi; modernizme bırakır. Modernizme kadar hakikat“arke”mantığıyla açıklanmış, tüm disiplinlerde bu mantık üzerine hakikat temellendirilmiştir. Modernizm ile birlikte hakikat anlayışı“akıl”merkezli olmuştur. Yine tüm disiplinlerde etkisini gösteren bu hakikat anlayışı postmodern dönemin eleştirilerinin ortak noktası haline gelmiştir. Postmodern düşünürler artık bire indirgenen hakikat anlayışlarını eleştirmekle birlikte bu anlayışları ne yanlışlayabilmişler ne de doğrulayabilmişlerdir. Bu yüzden Postmodern döneme ait bir hakikat belirtmek oldukça zordur. Bu çalışmada amaç Baudrillard özelinde onun hakikat anlayışında derin etkiler yaratan betimlemeleri sunmak ve bütününde ise Postmodern dönem düşüncesine göz kırpmaktır. Tezin amacına uygun olacak şekilde metin analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Jean Baudrillard with his unique understanding of truth in simulation theory and postmodern thought. Undoubtedly, Marx and Foucault are two important names around the leftist view, which is very important in Baudrillard's life. These names, which he often reproaches in his works, have a special importance in explaining his formal world based on his simulation. Baudrillard was a follower of the left opinion for a while, but realized that the left was melting in time in the face of the global power of capitalism and thus lost hope of reversing hyper-reality. The perception of truth in ancient Greek metaphysics was replaced by the new world system with the process following the 18th century; to modernism. Until modernism, the truth was explained with the logic of“archa”, and truth was based on this logic in all disciplines. With modernism, the understanding of truth has been“reason”centered. Again, this understanding of truth, which shows its effect in all disciplines, has become the common point of the criticisms of the postmodern period. Although postmodern thinkers criticize the understanding of truth, which is now reduced to one, they have neither been able to falsify nor confirm these understandings. Therefore, it is very difficult to state a truth belonging to the Postmodern period. The aim of this study is to present the descriptions that have profound effects on Baudrillard's understanding of truth in particular, and to wink at the Postmodern period thought as a whole. In accordance with the purpose of the thesis, the text analysis method was used.