Gabriel Marcel ve Jean Paul Sartre felsefesi'nde insan sorunu ve eğitime yansımaları
The human problem in the philosophy of Gabriel Marcel and Jean Paul Sartre and its reflections on education
- Tez No: 857543
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTSİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varoluş, Özgürlük, İnsan, Eğitim, Existence, Self, Freedom, Person, Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
20. Yüzyılın önemli düşünürlerinden olan Gabriel Marcel ve Jean Paul Sartre'in varoluş felsefeleri irdelendiğinde Marcel, varoluşun anlamını ve gayesini Tanrı'nın varlığına bağlı kılarken, Sartre'da Tanrı'nın varlığı insanın özgürlüğünü kısıtladığı için Tanrı'yı reddeden bir anlayış görmekteyiz. Bu bağlamda bu iki uç noktanın felsefi bir zenginliğin ürünü olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Ancak farklılıklara rağmen her iki filozofun özgünlük, öznellik ve birlikte varoluş konusunda yer yer birbirine yakın düşünceler beyan ettiklerini de görmekteyiz. Marcel'in felsefesi genel olarak umut, aşk, iman ve sadakat kavramı çerçevesinde gelişirken, Sartre felsefesi ise kendinde varlık, kendisi için varlık, başkası için varlık, özgürlük ve sorumluluk kavramları etrafında şekillenmektir. Yapılan bu tezde söz konusu olan bu iki filozofun görüşlerinden hareketle insan sorunu ve eğitim yansımaları ele alınmaktadır. Araştırmamızda filozofların doğrudan eserleri temel kaynak olarak incelendiği gibi farklı kaynaklardan da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the existential philosophies of Gabriel Marcel and Jean Paul Sartre, two of the important thinkers of the 20th century, are examined, while Marcel makes the meaning and purpose of existence dependent on the existence of God, we see in Sartre an understanding that rejects God because the existence of God restricts the freedom of man. In this context, we need to state that these two extreme points are the product of a philosophical richness. However, despite the differences, we see that both philosophers express sometimes similar thoughts on originality, subjectivity and co-existence. While Marcel's philosophy generally develops within the framework of the concepts of hope, love, faith and loyalty, Sartre's philosophy is shaped around the concepts of existence in itself, existence for oneself, existence for others, freedom and responsibility. In this thesis, the human problem and its reflections on education are discussed, based on the views of these two philosophers. In our research, the direct works of philosophers were examined as the main source and different sources were also used.