Tralleis kazısı Geç Antik Çağ mozaikleri
Late antique mosaics from Tralleis excavation
  1. Tez No: 857552
  2. Yazar: ELİF DOLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Tralleis, Mozaik, Gymnasium, Aşağı kent, Tralleis, Mosaic, Gymnasium, Lower town
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tralleis Antik Kenti, Karia bölgesinin önemli kentlerinden biridir. Kentin kalıntıları Aydın'ın kuzeyinde, Jandarma Özel Eğitim Tabur Komutanlığı'nın Topyatağı olarak bilinen arazisinde yer almaktadır. Tralleis, Messogis sıradağlarının eteğinde bulunan yüksek bir tepededir. Kuzeydeki Messogis Dağı burada konumu nedeniyle tam bir savunma hattı oluşturmuştur. Güneyde ise Maiandros tarafından sulanan verimli Menderes Ovası yer alır. Tralleis, Anadolu'nun iç kesimlerine ulaşımı sağlayan ve Kral Yolu kadar önemli olan bir kara yolu üzerindeydi. Bu rota Phrygia'nın Karia ve İonia ile bağlantısını sağlar. Smyrna, Metropolis, Ephesos, Magnesia, Nysa ve Laodikeia hatları üzerinde önemli bir kavşakta bulunan Tralleis, bu yolu askeri ve ticari olarak güvence altına aldı. Antik çağın güçlü kentlerinden biri olan Tralleis, elverişli iklim koşulları ve verimli Menderes Ovası sayesinde Efes, Smyrna ve Kyzikos kentleri gibi önemli ve ünlü bir kent olarak bahsedilir. Antik kaynaklarda Strabon, Tralleis'in doğuda bir tepe üzerine kurulduğunu ve civardaki tüm alanlarının iyi korunduğunu belirtiyor. Tralleis mozaikleri 1997-1998 yıllarından bu zamana kadar devam eden kazıların farklı dönemlerinde ortaya çıkarılmıştır. Çalışmamızda bu mozaik alanların incelemesi yapılmıştır. Bu çalışmada toplam 7 adet mozaik taban incelenmiştir. Bunlardan 5 tanesi aşağı kent konut alanında 2 tanesi ise Gymnasium taraflarındadır.
Özet (Çeviri)
Tralleis Ancient City is one of the important cities of the Caria region. The ruins of the ancient city are located in the north of Aydın, on the land known as Topyatağı of the Gendarmerie Special Training Battalion Command. It is a high hill located at the foot of the Messogis mountain range. In the south is the fertile Menderes Plain, irrigated by Maiandros. Messogis Mountain in the north created a complete defense line due to its location. The ancient city of Tralleis, lying along the Maiamandros basin, was on a land route that provided access to the inner parts of Anatolia and was as important as the King's Road. This route connects Phrygia with Caria and Ionia. Located at an important junction on the Smyrna, Metropolis, Ephesos, Magnesia, Nysa and Laodikeia lines, Tralleis secured this road militarily and commercially. Tralleis, one of the powerful cities of ancient times, is mentioned as an important and famous city like Ephesus, Smyrna and Kyzikos, thanks to its favorable climatic conditions and fertile Menderes Plain. In ancient sources, Strabo states that the city of Tralleis was built on a hill in the east and all the surrounding areas were well protected. Tralleis mosaics were unearthed in different periods of excavations that continued between 1997-1998. In our study, these mosaic areas were examined. A total of 7 mosaic floors were examined in this study. 5 of them are in the lower city housing area and 2 of them are on the Gymnasium side.