Lise öğrenimine yatılı olarak devam eden öğrencilerin dindarlıklarındaki yurt iklimi fenomeni (Erzurum ili örneği)
Domestic climate phenomena in the religiousness of students whocontinues high school education (Erzurum provincial example)
  1. Tez No: 857553
  2. Yazar: HATİCE GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED KIZILGEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Din Psikolojisi, Dini Gelişim, Ergenlik Dönemi, Gelişim Psikolojisi, Yurt Yaşantısı, Religion, Religiosity, Psychology of Religion, Religious Development, Adolescence, Developmental Psychology, Dormitory Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Eğitimde pansiyon hayatı faktörü birçok psikolog ve eğitimcinin dikkatini çekmiş, ilgili alanlarda konu üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalarda, pansiyon hayatının öğrencilerin yaşam ve kişiliklerine etkisi temasına odaklanılmıştır. İlgili din psikolojisi literatürü incelendiğinde yurt fenomenini dini gelişim ve dindarlık açısından ele alan çalışmaların henüz yeterli düzeye ulaşamadığı fark edilmiştir. Bu çalışmada insanoğlunun kimlik oluşturma çağı olan ergenlik döneminin bir bölümüne denk gelen lise yurt yaşantısı dindarlık açısından ele alınmıştır. Yatılı lise öğrencilerinin yaşadıkları ortamı algılayıp değerlendirme şekillerinin, onlarda meydana gelmesi ihtimal dâhilinde olan psiko-sosyal ve dini değişimlerle ilişkisi saptanması amaçlanmıştır. Çalışma, irdelenen probleme uygun olarak nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgu bilim) desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Erzurum ili sınırlarında bulunan bazı liselere yatılı olarak devam eden öğrenciler arasından ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen öğrencidir. Araştırmanın veri toplama aracı ise yarı yapılandırılmış görüşme formudur. Literatürdeki ergenlik dönemi gelişim özellikleri, ergenlik dönemi dini gelişimi, dindarlığın boyutları ve ortaöğretim yurt ortamı üzerine yapılan çalışmalardan istifade edilerek hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları aracılığıyla öğrencilerle çoklu mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Mülakat sonucu elde edilen veriler değerlendirilirken içerik analizi kullanılmış, veriler kod, tema ve kategorilere ayrılarak raporlaştırılmıştır. Yapılan analizlerin güvenilirliği artırmak amacıyla analiz ve raporlaştırma sürecinde uzman görüşünün yanı sıra NVİVO programına başvurulmuştur. Çalışma sonucunda yatılılık sürecinin öğrencilerde meydana getirdiği psiko-sosyal değişimler, yatılı ortamda dini yaşantı ve yurt ortamı fenomeninin öğrencilerin dindarlıklarının inşası sürecindeki işlevleri dindarlığın inanç, ibadet, bilgi, duygu ve etki boyutlarından her biri için ayrı ayrı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The factor of hostel life in education has attracted the attention of many psychologists and educators, and studies have been carried out on the subject in related fields. The studies focused on the effect of hostel life on students' lives and personalities. When the relevant psychology of religion literature is examined, it has been noticed that the studies dealing with the dormitory phenomenon in terms of religious development and religiosity have not reached a sufficient level yet. In this study, high school dormitory life, which coincides with a part of adolescence, which is the age of identity formation of human beings, is discussed in terms of religiosity. It is aimed to determine the relationship between the way boarding high school students perceive and evaluate the environment they live in, and the psycho-social and religious changes that are likely to occur in them. The study was designed according to the phenomenology (phenomenology) pattern, one of the qualitative research designs, in accordance with the problem under consideration. The study group of the research is the student selected by using the criterion sampling method among the students attending some high schools in Erzurum province as boarding students. The data collection tool of the research is the semi-structured interview form. Multiple interviews were conducted with the students through semi-structured interview questions prepared by making use of the studies on the developmental characteristics of adolescence, religious development in adolescence, dimensions of religiosity and the secondary school dormitory environment in the literature. While evaluating the data obtained as a result of the interview, content analysis was used and the data were reported by dividing them into codes, themes and categories. In order to increase the reliability of the analyzes made, the NVIVO program was applied in addition to the expert opinion during the analysis and reporting process. As a result of the study, the psycho-social changes caused by the boarding process in the students, the functions of the phenomenon of religious life in the boarding environment and the dormitory environment in the process of building the religiosity of the students were determined separately for each of the belief, worship, knowledge, emotion and effect dimensions of religiosity.