Birleşmiş milletler taraflar konferansları (COP) kapsamında iklim değişikliği ve mekansal planlama ilişkisi, Türkiye örneği
The relationship between climate change and spatial planning within the scope of the united nations conference of the parties (COP), the case of Türkiye
- Tez No: 857611
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ERDEM ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği, mekansal planlama, taraflar konferansı, cop, climate change, spatial planing, conference of the parties, cop
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
İklim değişikliği ile mücadele günümüzde yüzleştiğimiz en önemli sorunlardan biri olarak telafi edilemez sonuçlar doğurabilecek derecede Dünya üzerindeki yaşamı tehdit etmektedir. İnsan kaynaklı etkiler sebebiyle artan sera gazı emisyonu miktarlarını azaltmak için tüm ülkeler ortak bir çaba sarf etmektedir. İklim değişikliği etkilerine dayalı projeksiyonlar gösteriyor ki eğer zamanında ve hızla eyleme geçilmez ise uzak olmayan bir gelecekte atmosferdeki sera gazı miktarındaki artış yeryüzünde yaşamayı imkânsız hale getirecektir. Dolayısıyla sera gazı envanterlerinin incelenmesi ile oluşan tablo karşısında tüm ülkeler iklim değişikliği ile mücadelede ortak hareket etmek adına Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne taraf olmuşlardır. Bu Sözleşme kapsamında belirlenen azaltım ve adaptasyon eylemleri, ülkelerin ekonomik ve teknolojik gelişmişlik düzeyleri ile sorumlu oldukları sera gazı emisyonu oranı göz önüne alınarak belirlenmiştir. Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi gibi tüm desteği sağlaması şart koşulmuştur. Sözleşme çerçevesinde her yıl düzenlenmesi planlanan Taraflar Konferansları ile kaydedilen ilerleme raporlarının hazırlanması ve gelecek yıllardaki iklim değişikliği ile mücadele hedeflerinin görüşülmesi amaçlanmıştır. Kentler sera gazı üretiminde en büyük paya sahip olduğunda çözüme de en büyük katkıyı yapması beklenen aktörlerdir. Dolayısıyla iklim değişikliği ile mücadelede mekânsal planlama kararlarının etkisi göz önünde bulundurulmalı ve yapılı çevre ile doğal çevre arasında dengeleyici bir sürdürülebilir bağ kurulmalıdır. Tez kapsamında incelenen iklim değişikliği eylem planları, strateji belgeleri, kalkınma hedefleri ile mekânsal planlamaya konu kararların karşılaştırılması ile birbiri üzerindeki etkisi görülmüştür. Mekânsal planlama kararları çevreci bir zemine oturtulur ve gerek yerel yönetimler gerekse merkezi yönetimler bu kapsamda politikalar doğrultusunda eyleme geçerler ise iklim değişikliği ile mücadele hedeflerinde başarılı olunması kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
The conflict against climate change is one of the most important challenges we face today, and it is threatening life on Earth with irreversible consequences. All countries are making a concerted effort to reduce the increasing amount of greenhouse gas emissions due to anthropogenic impacts. Projections based on climate change impacts show that if action is not taken in a timely and rapid manner, the increase in the amount of greenhouse gases in the atmosphere in the not-too-distant future will make it impossible to live on Earth. Therefore, with the purpose of the examination of greenhouse gas inventories, all countries have become parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change in order to act jointly in the conflict against climate change. The mitigation and adaptation actions determined within the scope of this Convention have been determined by considering the economic and technological development levels of the countries and the rate of greenhouse gas emissions for which they are responsible, and developed countries are required to provide all support such as technology transfer to developing countries. Within the framework of the Convention, it is aimed to prepare progress reports and discuss the targets for combating climate change in the coming years with the Conferences of the Parties (COP) planned to be organized every year. Because of the cities have the largest share in greenhouse gas production, they are the actors that are expected to make the greatest contribution to the solution. Therefore, the impact of spatial planning decisions should be taken into consideration in the conflict against climate change and a balancing sustainable link between the built environment and the natural environment should be established. By comparing the climate change action plans, strategy documents, development goals and spatial planning decisions examined within the scope of the thesis, their impact on each other has been observed. If spatial planning decisions are based on an environmentalist ground and both local governments and central governments take action in line with policies in this context, it is inevitable to be successful in combating climate change.