Endüstriyel atıksuların geri kazanımı: Muratlı Organize Sanayi Bölgesi örneği
Recovery of industrial wastewater: An example for Muratlı Organized Industrial Zone
  1. Tez No: 857614
  2. Yazar: SÜMEYRA YAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP DEBİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wastewater, industrial wastewater, recovery, organized industrial zone
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Su, insan hayatının ve canlılığın devam edebilmesi için temel unsurların başında gelmektedir. Günümüzde sanayileşmenin hızlı olmasıyla mevcut su kaynakları tükenmekte ve kirlenmektedir. Geri kazanılmış suyun kullanımı, su kaynaklarının korunmasında ve artan su talebinin karşılanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada; Muratlı OSB (Organize Sanayi Bölgesi) AAT (Atıksu Arıtma Tesisi) çıkış sularının UF ve RO membran teknolojileri kullanılarak geri kazanılması ve elde edilen suyun kalitesine bağlı olarak OSB içinde 3 farklı sektörde yeniden kullanılması için yapılacak yatırım ve işletme birim maliyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Planlanan geri kazanım tesisi ilk yatırım ve işletme maliyeti dikkate alınarak geri kazanılmış su üretim bedeli 41,2 TL olarak belirlenmiştir. Halihazırda OSB'de bulunan firmalar faaliyetleri için ihtiyaç duydukları suları şebekeden ve kuyudan sağlamaktadır. Kuyu suyu kullanan sanayi abonelerinin kuyu suyu kullanımını sınırlayabilmek için kuyu suyunun birim bedelinin 1-20 m3 kademe aralığında m3 başına 22 TL, 21-40 m3 için 32 TL ve 41 m3 ve üzeri kullanımda 50 TL ile bedellendirileceği varsayımı yapılmıştır. Debiye bağlı olarak şebeke-kuyu-geri kazanılmış su kullanım ücreti maliyet hesapları karşılaştırıldığında, geri kazanılan suyun kullanımının ekonomik açıdan uygulanabilir olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca geri kazanım tesisi ilk yatırım maliyetini su üretim ücreti dikkate alınarak 48 ayda kendini amorti edeceği belirlenmiştir. Arıtılmış suların geri kazanımının su kaynaklarının sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlayacağı gözönüne alındığında özellikle kuyulardan bilinçsiz su çekilmesinin önüne geçilmesi gerektiği ifade edilmelidir. Bunun için kuyulara su sayacı bağlanarak fiyatlandırma yapılması, hem mevcut su kaynaklarımızın korunmasını hem de geri kazanılmış su kullanımının sanayiciler tarafından tercih edilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Water is one of the most fundamental elements for human life and survival. With rapid industrialization, existing water resources are being depleted and polluted. The use of recycled water is importance in terms of protecting water resources and meeting the increasing water demand. In this study; it is aimed to determine the investment and operating unit costs for the recovery of Muratlı Organized Industrial Zone (OIZ) WWTP (Wastewater Treatment Plant) effluent by using UF and TO membrane technologies and reuse in 3 different sectors within the OIZ depending on the quality of the water obtained. Considering the initial investment and operation cost of the planned recycling plant, the cost of recycled water production was determined as 41.2 TL ($1.42). Currently, companies in the OIZ obtain the water they need for their activities from the network and wells. In order to limit the use of well water by industrial subscribers using well water, it is assumed that the unit price of well water will be 22 TL ($0.76) per m3 in the 1-20 m3 tier range, 32 TL ($1.1) for 21-40 m3 and 50 TL ($1.73) for 41 m3 and above. When the cost calculations of network-well- recovered water usage fee depending on the flow rate are compared, it is concluded that the use of recovered water is economically feasible. In addition, it was determined that the initial investment cost of the xvii recovery plant will pay for itself in 48 months, considering the water production fee. Considering that the recovery of treated water will contribute significantly to the sustainability of water resources, it should be stated that unconscious water withdrawal from wells should be prevented. For this purpose, connecting water meters to wells and pricing them will both protect our existing water resources and ensure that the use of recycled water is preferred by industrialists.