Çotla Yaylası(Genç-Bingöl)su keneleri (Acari;Hydrachinidia) faunası
Water mites (Acari: Hydrachinidia) fauna of Çotla Plateau (Genç-Bingöl)
  1. Tez No: 857627
  2. Yazar: RAMAZAN ALAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak, akarsu, sistematik, biyoçeşitlilik, yeni kayıt, Spring, running waters, systematic, biodiversity, new record
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Çotla Yaylası'ndan (Genç-Bingöl) 2022-2023 yıllarında toplanan su keneleri (Acari, Hydrachnidia) örnekleri değerlendirilmiş ve 12 familyaya ait 49 tür tespit edilmiştir. Bunlardan Kongsbergia (s. str.) bingolensis n. sp. ve Trichothyas (Neothyas) ermani n. sp. bilim dünyası için yenidir. Lethaxonidae Cook, Smith ve Harvey, 2000 familyası, Lethaxonia K. Viets, 1932 cinsi, Lethaxonia pygmaea K. Viets, 1932 Türkiye faunası için yeni kayıttır. Ayrıca Hydrovolziidae Thor, 1905 ve Feltriidae K. Viets, 1926 familyaları ile Hydrovolzia cancellata Walter, 1906; Trichothyas (Lundbladia) petrophila (Michael, 1895); Protzia halberti Walter, 1920; Protzia knaepleae Oezkan, 1982; Sperchon (Hispidosperchon) beckeri Bader ve Sepasgozarian, 1984; Sperchon (Sperchon) thienemanni Koenike, 1907; Bandakia concreta Thor, 1913; Nilotonia (Dartia) vietsi Bader ve Sepasgozarian, 1980; Lebertia (Mixolebertia) sefvei Walter, 1911; Lebertia (Brentalebertia) anatolica Esen ve Dilkaraoglu, 2013; Torrenticola (s. str.) elliptica Maglio, 1909; Torrenticola (s. str.) oraviensis Láska, 1953; Feltria (Feltria) minuta Koenike, 1892; Atractides (s. str.) glandulosus (Walter, 1918); Atractides (s. str.) rivalis Lundblad, 1956; Hygrobates (s. str.) anatolicus Esen ve Pešić, 2013; Aturus (s. str.) crinitus Thor, 1902; Aturus (s. str.) rotundus Romijn, 1921; Ljania macilenta Koenike, 1908; Konsbergia (s. str.) materna Thor, 1899 türleri Bingöl'den ilk defa kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, water mites (Acari, Hydrachnidia) specimens collected from Çotla Plateau (Genç-Bingöl) in 2022-2023 were evaluated and 49 species belonging to 12 families were identified. Of these, Kongsbergia (s. str.) bingolensis n. sp. and Trichothyas (Neothyas) ermani n. sp. are new for the science. Family Lethaxonidae Cook, Smith and Harvey, 2000, genus Lethaxonia K. Viets, 1932, Lethaxonia pygmaea K. Viets, 1932 and are new records for the Turkish fauna. In addition, families Hydrovolziidae Thor, 1905 and Feltriidae K. Viets, 1926 and Hydrovolzia cancellata Walter, 1906; Trichothyas (Lundbladia) petrophila (Michael, 1895); Protzia halberti Walter, 1920; Protzia knaepleae Oezkan, 1982; Sperchon (Hispidosperchon) beckeri Bader and Sepasgozarian, 1984; Sperchon (Sperchon) thienemanni Koenike, 1907; Bandakia concreta Thor, 1913; Nilotonia (Dartia) vietsi Bader & Sepasgozarian, 1980; Lebertia (Mixolebertia) sefvei Walter, 1911; Lebertia (Brentalebertia) anatolica Esen and Dilkaraoglu, 2013; Torrenticola (s. str.) elliptica Maglio, 1909; Torrenticola (s. str.) oraviensis Láska, 1953; Atractides (s. str.) glandulosus (Walter, 1918); Atractides (s. str.) rivalis Lundblad, 1956; Hygrobates (s. str.) anatolicus Esen and Pešić, 2013; Feltria (Feltria) minuta Koenike, 1892; Aturus (s. str.) crinitus Thor, 1902; Aturus (s. str.) rotundus Romijn, 1921; Ljania macilenta Koenike, 1908; Konsbergia (s. str.) materna Thor, 1899 were recorded for the first time from Bingöl Province.