Sosyal medya ve algı yönetimi kapsamında manipülasyon, dezenformasyon ve propaganda: 'X' de fikir öncüleri adına açılan sahte hesaplar ve operasyonel hesaplar üzerine inceleme
Within the scope of social media and perception management; manipulation, disinformation and propaganda in X: An investigation on fake accounts and operational accounts opened in the name of opinion pioneers
  1. Tez No: 857647
  2. Yazar: TUĞBA ÜNLÜCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Algı yönetimi, Dezenformasyon, Manipülasyon, Propaganda, Fikir öncüleri, Social media, Perception management, Disinformation, Manipulation, Propaganda, Opinion pioneers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnternet teknolojisinin gelişmesi ile beraber köklü değişiklikler meydana gelmiştir; fakat asıl değişim ve dönüşüm Web 2.0 etkileşimli internet ile başlamıştır. Sosyal ağların oluşumuna zemin hazırlayan Web 2.0 teknolojisi, bireylerin haber alma ve iletişim kurma yöntemlerini değiştirmiştir. Sosyal medyanın sunmuş olduğu imkanlar, bireylerin sosyal medyayı cazip bir araç olarak görmesini sağlamıştır. Bununla birlikte kullanıcı sayısı artan sosyal medyanın popülaritesi de artmış ve görünür olmak isteyen her birey, kurum veya kuruluş sosyal platformlarda bulunma ihtiyacı duymuştur. Sosyal medya platformları; hükümetler, politikacılar, devlet adamları ya da gazeteciler tarafından kullanılmaktayken; bireylerin kendi fikir ve görüşlerini dayatmak için fikir öncüleri adına hesap açarak paylaşımlar yapması da kaçınılmazdır. Sahte hesaplar için sosyal medyanın ucuz, hızlı, kolay kullanımı ve sınırlamaya karşı esnek olması bu alanın istismarını kolaylaştırmıştır. Bununla birlikte terör örgütleri ile ilişkili olan ve sosyal medya yapılanmasında kendilerini; İslamcı, Türkçü, Kemalist, Sosyalist, Ülkücü" kılığına girerek gizleyen operasyonel hesaplar da Twitter üzerinden yerli ve milli hesapların perdelenip FETÖ, PKK yanlısı ve muhalif hesapların ön plana çıkartılarak kamuoyu manipüle etmektedir. Bu çalışma, fikir öncüleri adına açılan sahte hesaplar ile operasyonel hesapların, sosyal medya platformlarında biri olan X'te; manipülasyon, dezenformasyon, misenformasyon ve propaganda uygulamaları nitel araştırma yöntemlerinden eleştirel söylem analizi yöntemini kullanarak ortaya çıkarılmakta ve bu sahte hesapların sosyal medya algı yönetimi tekniklerini açıklanmaktadır. Bulgular incelendiğinde; operasyonel ve sahte hesapların algı yönetim süreçlerini etkili bir şekilde kullandığı ve bu hesapların sosyal medyayı; itibarsızlaştırmak, kışkırtmak, korku ve infial yaratmak gibi amaçlar için kullandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the development of internet technology, radical changes have occurred; But the real change and transformation started with Web 2.0 interactive internet. Web 2.0 technology, which paved the way for the formation of social networks, has changed the way individuals receive news and communicate. The opportunities offered by social media have enabled individuals to see social media as an attractive tool. However, as the number of users increased, the popularity of social media also increased, and every individual, institution or organization that wanted to be visible felt the need to be on social platforms. Social media platforms; While it is used by governments, politicians, statesmen or journalists; It is also inevitable for individuals to open accounts and share posts on behalf of thought leaders in order to impose their own ideas and opinions. The fact that social media is cheap, fast, easy to use and flexible against restrictions for fake accounts has made it easier to exploit this area. In addition, those associated with terrorist organizations and themselves in the social media structure; Operational accounts disguised as“Islamist, Turkist, Kemalist, Socialist, Idealist”also manipulate public opinion by veiling local and national accounts on Twitter and highlighting pro-FETO, PKK and opposition accounts. This study examines the fake accounts and operational accounts opened in the name of opinion leaders on X, one of the social media platforms; Manipulation, disinformation, misinformation and propaganda practices are revealed using the critical discourse analysis method, one of the qualitative research methods, and the social media perception management techniques of these fake accounts are explained. When the findings are examined; operational and fake accounts use perception management processes effectively and these accounts use social media; It is seen that he uses it for purposes such as discrediting, provoking, creating fear and indignation.