Hakla ilişkiler çalışmalarında ikna açısından döngü yönetiminin (Spin doctors) rolü
The role of spin doctors in persuasion process of public relations
- Tez No: 410119
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE KER DİNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Döngü Yönetimi, Spin Doctors, İkna, Public Relations, Spin Doctors, Persuasion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan günümüze değin yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler neticesinde oluşan koşullar, özellikle ekonomik ve siyasal alanda faaliyet gösteren kişi ve kurumları değişime yöneltmektedir. İsteklerine ulaşmayı amaçlayan kişi ve kurumlar, hedef kitlelerini ikna etme yönündeki uygulamalara önem vermekte ve bunu uzun soluklu çalışmalarla sürekliliğini halkla ilişkiler çalışmalarıyla sağlamaktadır. Halkla ilişkiler çalışmaları günümüzde kişi, kurum ya da bir organizasyon ile hedef kitlesi arasındaki karşılıklı anlayışa ve uyuma dayalı olan iletişim sürecinin gelişmesini sağlayan yönetim fonksiyonu olarak görülmektedir. Günümüzde bir hedef kitlenin var olduğu her alanda uygulanan halkla ilişkiler çalışmaları siyasal iletişim alanında da profesyonel anlamda başvurulmaktadır. Bu alanda çalışmalarını sürdüren diğer bir uygulama ise döngü yönetimidir. Temeli halkla ilişkiler gibi iknaya dayanan döngü yönetimi; manipülasyon, ajitasyon ve yönlendirme yoluyla hedef kitlesine ulaşmaya çabalamaktadır. Perde arkasında yürütülen çalışmalar, sıklıkla halkla ilişkiler çalışmaları ile karıştırılmaktadır. Bu tez çalışmasında amaçlanan; halkla ilişkiler sürecinde döngü yönetiminin rolünü açıklamaktır. Bunun için ilk bölümde her iki kavramın ortak paydasını oluşturan ikna kavramı ele alınmakta ve tarihsel çerçevede konuyla ilişkili olan retorik, propaganda ve lobicilik kavramlarına değinilmektedir. İkinci bölümde döngü yönetimi ve uzmanlığı kavramları üzerinde durularak, kavramların tarihsel gelişimi, etik boyutu ve döngü yönetimi kapsamında kullanılan tekniklerden bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde ise halkla ilişkiler ve döngü yönetimi arasındaki ilişkinin ikna açısından incelenmesi açısından siyasal iletişim, medya yönetimi, imaj yönetimi, enformasyon yönetimi, kriz yönetimi, itibar yönetimi ve son olarak etik çerçeve incelenerek, halkla ilişkiler çalışmalarında ikna açısından döngü yönetiminin rolü açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
From the Second World War on until today, as a result of developments in economical, social and tecnological area, conditions have directed persons and corporations to change. To reach the requests, persons or corporations attach importance to persuade their target audiences and provide continuity of these works by making usage of public relations. Today, public relations works are seen as a management function, which are based on mutual understanding and harmony in the communication process between a corporation or organization and its target audience. Public relations, which is referenced in each workspace to persuade the target audience, is currently performed professionally in the field of political communication. Another work area in this field are spin doctors. Spin doctors works, which are based on persuasion like public relations, use manipulation, agitation and directing to reach the target audience. These works, which are done behind the scenes, are seen as public relations works. In this thesis, the aim is to clarify the role of spin doctors in the process of public relations. Therefore, in the first section the term of persuasion, which forms the common ground of both terms, is discussed and in a historical frame the terms of rhetoric, propaganda and lobbying are mentioned. In the second section by putting ephasis on the term of spin doctoring; the profession of spin doctors, the historical process, ethical aspect and the techniques which are used by spin doctors are mentioned. In the third section to clarifying the role of spin doctors in persuasion process of public relations; the terms of political communication, media management, image management, information management, crisis management, reputation management and finally the ethical frame are examined and the relationship between spin doctors and public relations are explained.