Firmaların dijital pazarlama stratejilerinin dijital pazarlama faaliyetleri aracılığı ile pazarlama performansına etkisi
The effect of companies' digital marketing strategies on marketing performance through digital marketing activities
  1. Tez No: 857711
  2. Yazar: KADİR LEVENT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞAN SÜDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital pazarlama stratejileri, içerik pazarlaması, e-posta pazarlaması, arama motoru pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, Digital marketing strategies, content marketing, email marketing, search engine marketing, social media marketing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu tez çalışması, firmaların dijital pazarlama stratejilerinin pazarlama performansına olan etkisini ve firmaların dijital pazarlama faaliyetlerinin firmaların pazarlama performansı bağlamında finansal performans, müşteri ilişkileri performansı ve yeni ürün ve hizmet geliştirme performansı ölçütlerinde ne kadar etkili olduğunun gerekliliğini inceleme önermesinden hareket edilerek tasarlanmıştır. Bu bağlamda, firmaların uyguladıkları içerik pazarlaması, e-posta pazarlaması, arama motoru pazarlaması ve sosyal medya pazarlaması kapsamındaki dijital pazarlama faaliyetlerinin bu performans ölçütleri üzerindeki aracılık etkilerinin detaylı bir şekilde incelenmesi hedeflenmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'deki dijital pazarlama stratejilerini uygulayan firmaların, araştırma önerisi bağlamında dijital pazarlama hedeflerine ulaşmalarında uyguladıkları dijital pazarlama faaliyetlerinin kapsamını ve dijital pazarlamadaki stratejik hedeflerinin pazarlama performanslarındaki başarısını hangi düzeyde etkilediğinin belirlenmesidir. Çalışmanın ana kütlesi Türkiye'de internet üzerinden ürün ve hizmet satışı yapan firmaların yer aldığı TC. Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Bilgi Sistemi'nde yer alan https://www.eticaret.gov.tr/sirketsorgula sayfasında kayıtlı tüm firmalar olarak belirlenmiştir. Basit rastgele örnekleme yöntemi uygulanarak oluşturulan örneklem grubuna, Türkiye'nin 43 ilinden 673 firma katılım sağlamıştır. Bu doğrultuda, tasarlanan araştırmanın anketinde yer alan araştırma değişkenlerine karşılık gelen ölçeklerin faktör yapılarını belirlemek amacıyla açımlayıcı faktör analizi ve ölçeklerin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla da doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma modelinin test edilmesi için, değişkenler arasındaki çoklu bağlantısallık durumları incelenmiş; bu ilişkileri incelemek amacıyla korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, araştırma modelindeki değişkenler arasındaki pozitif yönde ve anlamlı ilişkileri ortaya koymuştur. Bulgular aynı zamanda, çalışmaya katılan firmaların dijital pazarlama stratejilerinin etkin bir şekilde uygulanmasının önemini, firmaların dijital pazarlama faaliyetlerinin pazarlama performansına olan olumlu katkısını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the impact of companies' digital marketing strategies on marketing performance and to explore the significance of digital marketing activities in the context of firms' marketing performance, including financial performance, customer relationship performance, and new product and service development performance. The research proposal is designed based on the necessity of examining how effective these factors are in influencing marketing performance. In this context, it is aimed to examine in detail the mediating effects of digital marketing activities within the scope of content marketing, email marketing, search engine marketing and social media marketing on these performance criteria. The primary aim of this research is to analyze the scope of digital marketing activities carried out by companies implementing digital marketing strategies in Turkey, as outlined in the research proposal. Additionally, the study seeks to assess how these companies' strategic goals in digital marketing impact their success in marketing performance. The study population consists of all companies engaged in online product and service sales in Turkey, registered on the TC. Ministry of Trade E-Commerce Information System, listed on the page https://www.eticaret.gov.tr/sirketsorgula. The sample group, created using the simple random sampling method, consisted of 673 companies from 43 provinces in Turkey. In this context, exploratory factor analysis was conducted to determine the factor structures of the scales corresponding to the research variables in the designed research questionnaire, and confirmatory factor analysis was performed to establish the construct validity of the scales. To test the research model, multicollinearity among the variables was examined; correlation analysis and structural equation modeling were applied to investigate these relationships. The findings obtained in the research have revealed positive and significant relationships among the variables in the research model. At the same time, they have demonstrated the importance of the effective implementation of digital marketing strategies by the participating companies and the positive contribution of their digital marketing activities to marketing performance.