STK'ların geçici koruma altında olan çocuklar için üretilen sağlık politikalarını etkileme gücü
The power of NGOS to influence health policies for children under temporary protection
  1. Tez No: 857775
  2. Yazar: SÜMEYYE ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN ARK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Political Science, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Sağlık, Çocuk, STK, Politika, Migration, Health, Children, NGO, Policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tarihsel perspektifte hep var olan zorunlu göç günümüzde çok daha önemli bir hal almıştır. İnsanlar kendi iradeleri dışında göç etmeye zorlanmaktadır. Bu zorunlu göç hareketinden en çok etkilenen grup azımsanmayacak sayıda olan çocuklardır. Çocuklar, göç etmek zorunda kaldıkları ülkelerde her açıdan desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Çocukların başta sağlık olmak üzere ihtiyaç duydukları her alanda eksikleri tespit ederek politikalar geliştirmek devletlerin sorumluluğudur. Dünya çapında göçe maruz kalan çocuklar için düzenlemeler olsa da yetersiz kalmaktadır. Göçe maruz kalan kişilerin göç ettikleri ülkede sağlık başta olmak üzere birçok ihtiyacın karşılanması için başvurdukları yerlerin başında göç alanında çalışan STK'lar gelmektedir. Bu çalışma ile geçici koruma altında olan çocuklar için geliştirilen sağlık politikalarında STK'ların rolü, sağlık politika yapımını etkileyip etkilemedikleri ile ilgili bilimsel bir çalışma yapmak hedeflenmektedir. Bu çalışma ile“Türkiye'de bulunan STK'lar geçici koruma altında olan çocuklar için üretilen sağlık politikalarını etkileme gücüne sahip mi?”sorusuna cevap aranmaktadır. Bu kapsamda 7 farklı STK'da görevli 13 meslek elemanı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler nitel araştırma yöntemiyle yürütülerek yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yapılmıştır. STK'ların geliştirilen sağlık politikaları üzerinde etkisinin olup olmadığı betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda geçici koruma altında olan çocukların dil engeli, kültür farklılığı, medyada yer alan söylemler, yeterli bilgiye sahip olunmaması gibi başlıca nedenlerle sağlık hizmetlerine erişmekte zorlandıkları ve STK'ların etkin bir birlik oluşturarak gündem oluşturma ve politika yapımında etkili olma kapasitesinin az olduğu sonuçlarını varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Forced migration, which has always existed in historical perspective, has become much more important today. People are forced to migrate against their will. The group most affected by this forced migration is children, who are in considerable numbers. Children need support in every aspect in the countries they are forced to migrate to. It is the responsibility of states to develop policies by identifying deficiencies in all areas that children need, especially health. Although there are regulations for children exposed to migration around the world, they remain insufficient. NGOs working in the field of migration are one of the leading places where people exposed to migration apply to meet their many needs, especially health, in the country they migrate to. This study aims to conduct a scientific study on the role of NGOs in health policies developed for children under temporary protection and whether they influence health policy making. This study seeks to answer the question“Do CSOs in Turkey have the power to influence health policies for children under temporary protection?”. In this context, interviews were conducted with 13 professionals working in 7 different NGOs. These interviews were conducted using qualitative research method and a semi-structured interview form. Descriptive analysis method was used to analyze whether NGOs have influence on the health policies developed. As a result of the analysis of the data, it was concluded that children under temporary protection have difficulties in accessing health services due to language barriers, cultural differences, discourses in the media, and lack of sufficient information, and that CSOs have little capacity to form an effective alliance, set an agenda and be effective in policy making.