Çocuklarda yaş gruplarına göre Arteria femoralis, Nervus femoralis ve Musculus iliopsoas tendonu sonoanatomisinin değerlendirilmesi
Evaluation of Arteria femoralis, Nervus femoralis and Musculus iliopsoas tendon sonoanatomy in children according to age groups
- Tez No: 857828
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anestezi ve Reanimasyon, Anatomy, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, Analjezi, Kalça eklemi, Pediatrik anestezi, PENG blok, Perikapsüler sinir grubu bloğu, Rejyonal anatomi, Rejyonal anestezi, Ultrason, Analgesia, Anesthesia, Hip Joint, Pediatric Anesthesia, PENG Block, Pericapsular nerve group block, Regional Anatomy, Regional Anesthesia, Ultrasonography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Kalça cerrahilerinde analjezi için perikapsüler sinir grubu (PENG) blok yeni tanımlanan motor fonksiyon koruyucu bir rejyonal blok yöntemidir. Çocukların gelişimsel farklılıkları nedeni PENG blok sırasında pediatrik hastalarda muhtemel komplikasyonlarla karşılaşılabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmadaki primer hedef, çocuklarda inguinal bölgede PENG blok sonoanatomisine yönelik gelişimsel farklılıkları ve varyasyonları tanımlamaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 28 günden büyük ve 18 yaşından küçük 150 çocuk dahil edildi. Büyüme ve gelişme dönemlerine göre gruplara ayrıldı. PENG blok için ultrason görüntüsü üzerinde iliopsoas çentiği (IPN) ile cilt arasına bir dikme çizilerek referans çizgisi (Ref) olarak kabul edildi. Bu aşamada a. femoralis (FA) ve n. femoralis' in (FN) Ref' e olan mesafeleri, FA-FN mesafesi ve IPN ile probun en lateral köşesi (US) arasındaki mesafe ölçüldü. M. iliopsoas tendonunun (IPT) kısa ve uzun çapları ölçülerek, görüntü alınan kesitteki IPT eliptik alanı hesaplandı. Bulgular: Cilt-IPN (blok derinliğini ifade etmektedir): infantlarda (28 gün–12 ay) 16,2±4,0 mm; adolesanlarda (145–215 ay) 33,5±6,1 mm. US-IPN (iğne uzunluğunu ifade etmektedir): infantlarda 24,2±5,9 mm; adolesanlarda 39,3±6,6 mm. Ref-FA (FA' in blok bölgesine uzaklığını ifade etmektedir): infantlarda 4,4±2,0 mm; adolesanlarda 11,6±5,7 mm. Ref-FN (FA' in blok bölgesine uzaklığını ifade etmektedir) infantlarda 0,7±0,8 mm; adolesanlarda 2,9±4,0 mm. FA-FN: infantlarda 2,2±1,4 mm; adolesanlarda 3,8±1,8 mm. IPT uzun çap: infantlarda 3,6±1,4 mm; adolesanlarda 11,3±3,7 mm olarak ölçüldü. Tüm çocuklar birlikte değerlendirildiğinde tüm ölçümler yaş, boy ve kilo ile korelasyon göstermekteydi (p0,05). Toplam 49/150 (%32,7) olguda FN' nin Ref üzerinde olduğu görüldü. Üç yaş altındaki 11/50 (%22) çocukta alınan ultrasonografik görüntü karesine n. femoris cutaneus lateralis (LFCN) dahil oldu. Sonuç: Çalışmadan elde edilen sonuçlar çocuklarda PENG blok için blok derinliği, iğne uzunluğu, FA ve FN' nin blok bölgesine uzaklığı hakkında bilgi vermektedir. Özellikle 3 yaş altındaki çocuklarda blok öncesi hazırlık aşamasında LFCN mutlaka görüntülenmeye çalışılmalıdır. FN' nin blok bölgesi ile ilişkisine göre PENG blokta out-of-plane yaklaşım önerilmemektedir.
Özet (Çeviri)
Object: Pericapsular nerve group (PENG) block is a novel regional block method that provides analgesia in hip surgeries while preserving motor function. It is thought that possible complications may be encountered in pediatric patients during PENG block due to developmental differences in children. The primary goal of this study is to identify developmental differences and variations regarding PENG block sonoanatomy in the inguinal region in children. Material and Methods: A total of 150 children older than 28 days and younger than 18 years were included in the study. The participants were divided into groups according to growth and development periods. For the ultrasonographic measurements regarding the PENG block, a perpendicular line was drawn between the iliopsoas notch (IPN) and the skin, which was accepted as the reference line (Ref). At this stage, the distances of a. femoralis (FA) and n. femoralis (FN) to Ref, the FA-FN distance, and the distance between the IPN and the most lateral corner of the probe (US) were measured. The short and long diameters of the iliopsoas tendon (IPT) were measured, and the elliptical area of the IPT in the imaged section was calculated. Results: The findings are as follows: Skin-IPN (represents block depth): 16.2±4.0 mm in infants (28 days–12 months); 33.5±6.1 mm in adolescents (145–215 months). US-IPN (represents needle length): 24.2±5.9 mm in infants; 39.3±6.6 mm in adolescents. Ref-FA (expresses the distance of FA to the block area): 4.4±2.0 mm in infants; 11.6±5.7 mm in adolescents. Ref-FN (expresses the distance of FN to the block area): 0.7±0.8 mm in infants; 2.9±4.0 mm in adolescents. FA-FN: 2.2±1.4 mm in infants; 3.8±1.8 mm in adolescents. IPT long diameter: 3.6±1.4 mm in infants; 11.3±3.7 mm in adolescents. When all children were evaluated together, all measurements were correlated with age, height and weight (p0.05). The FN was observed on the Ref line in 49/150 (32.7%) cases. The lateral femoral cutaneous nerve (LFCN) was involved in the ultrasound frame in 11/50 (22%) children under the age of three. Conclusion: The results obtained from the study provide information about the block depth, needle length, and distance of FA and FN to the block area for PENG block in children. Especially in children under three years of age, LFCN should be visualized during the pre-block preparation phase. Depending on the relationship of FN with the block area, the out-of-plane approach is not recommended in the PENG block.