Kapadokya bölgesi kaya kiliselerinde azize tasvirleri
Saintess descriptions in Cappadocia region churches
  1. Tez No: 857863
  2. Yazar: SİNEM BİLGE BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET OKUYUCU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Azize, Kapadokya, Bizans, Hristiyanlık, Duvar Resmi, İkonografi, Saint, Cappadocia, Byzantium, Christianty, Wall Painting, Iconography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Anadolu coğrafyasının, gelişmiş ve kritik noktaları arasında yer alan Kapadokya Bölgesi, sahip olduğu yeraltı ve yerüstü zenginliklerine ek, tarih öncesi çağlardan itibaren çeşitli kültür ve medeniyetlere alan oluşturarak, doğu ile batı arasında köprü görevi gören önemli bir merkezdir. Hristiyanlık dininin temelleri Filistin'de atılmış olmasına rağmen, Anadolu coğrafyasında kural ve kıstasları belirlenmiştir. Hristiyanlığın 313- 314 yılında İmparator Konstantinos tarafından yayınlatılan Milano Fermanı ile serbest bir din ilan edilmesi evresine kadar, Kapadokya bölgesinde çeşitli din adamları keşişler ve azizeler bölgenin engebeli arazi yapısının tanıdığı imkânlardan faydalanarak burada hem saklanmış hem de manastır yaşantısını kurmuşlardır. Hristiyanlık dininin yayılması hususunda insanüstü bir çaba ve gayret göstererek, amaçları doğrultusunda her türlü kötü muamele, baskı ve zorbalığa uğrayan azizeler, Kapadokya bölgesi kaya kiliselerinin resim programlarında hem ibadetin bir parçasını oluşturmaları hem de varlıklarının onurlandırılması gibi amaçlarla betimlenirler.“Kapadokya Bölgesi Kaya Kiliselerinde Azize Tasvirleri”konu başlıklı bu çalışmanın birinci bölümünde, Kapadokya bölgesinin coğrafi konumu ve kısaca tarihi aktarılmış, bölgede Hristiyanlığın tarihsel ilerleyişi ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Azizlik kavramı açıklanmış, bölgede yer alan azizeler belirlenmiş ve kısa hayat hikâyeleri aktarılmıştır. Çalışmanın üçüncü evresinde, Kapadokya Bölgesi kaya kiliselerinin duvar resimlerinde yer alan, tüm azizelerin betimlemeleri ayrıntılı ikonografik çözümlemeleri ve üslupsal özellikleri ile birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın dördüncü ve son evresine gelindiğinde ise bölge kapsamında yer alan azize tasvirleri karşılaştırmalı üslupsal çözümlemeler ile aktarılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cappadocia Region, which is among the developed and critical points of the Anatolian geography, is an important center that acts as a bridge between the East and the West by creating space for various cultures and civilizations since prehistoric times, in addition to its underground and above ground riches. Although the foundations of Christianity were laid in palestine, its rules and criteria were determined in the Anatolian geography. Until the stage when Christianity was declared a free religion with the Milan Edict published by Emperor Constantine in 313- 314, various clergy, monks and saints in the Cappadocia Region both hid and established their monastic life here, taking advantage of the opportunities provided by the rugged terrain of the region. The saints, who have been subjected to all kinds of ill-treatment, appresion and bullying in line with their aims, by making a superhuman effort in the spread of the Christianity religion, are depicted in the Cappadocia Region, for the purposes of both forming a part of the worship and honoring their existence. In the first part of this study, titled“Depictions of Saints in the Rock Churches of the Cappadocia Region”the geographical location and briefly the history of the Cappadocia Region is explained, and the historical progress of Christianity in the Region is discussed. In the second part of the study, the concept of sainthood was explained the saints in the region were determined and their short life stories were conveyed. In the third phase of the study, the descriptions of all the saints on the wall paintings of the Cappadocia Region Rock Churches were discussed together with their detailed iconographic analysis and stylistic features. When it comes to the fourth and last phase of the study, the saint depictions within the scope of the region were transferred with comparative stylistic analyzed and the study was completed.