Lojistik regresyon analizi ile CART algoritmasının karşılaştırılması: Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları üzerine bir uygulama
Comparison of logistic regression analysis and CART algorithm: An application on traffic accidents that occurred in our country
- Tez No: 857871
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SUPHİ ÖZÇOMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Karar Ağaçları, CART Algoritması, Lojistik Regresyon, Trafik Kazası, Decision Trees, CART Algorithm, Logistic Regression, traffic Accident
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; son yıllarda literatürde yaygın olarak kullanılan lojistik regresyon analizi ile CART algoritmasının karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla 2013 – 2022 yılları arasında ülkemizde meydana gelen trafik kaza verileri kullanılarak lojistik regresyon analizi ile CART algoritması karşılaştırılmıştır. Çalışmada ülkemizde meydana gelen trafik kazalarına sebep olan faktörler ortaya konularak trafik kazalarının ölümlü ya da yaralamalı olma durumlarına göre söz konusu faktörler ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışma ilk iki bölüm teori ve son bölüm uygulama olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Veri madenciliği ile karar ağaçları kısaca tanıtılmış ve CART algoritmasının gelişimi, uygulama alanı ve uygulama süreci anlatılmıştır. İkinci bölümde lojistik regresyon analizi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığından alınan 2013 – 2022 yılları arasında meydana gelen ölümlü veya yaralamalı trafik kaza veriler kullanılarak lojistik regresyon analizi ile CART algoritması karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda; 2013 – 2022 yılları arasında meydana gelen ve yayaların karıştığı trafik kazaları bakımından iki metodun performansları karşılaştırıldığında; lojistik regresyon analizi ile CART algoritması arasında sınıflandırma açısından bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Sürücülerin karıştığı trafik kazaları bakımından iki metodun performansları karşılaştırıldığında ise CART algoritmasının sınıflandırma performansının lojistik regresyon analizine göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to compare logistic regression analysis with the CART algorithm, which has been widely used in the literature in recent years. For this purpose, CART algorithm and logistic regression analysis were compared using traffic accident data that occurred in our country between 2013 and 2022. In the study, the factors that cause traffic accidents in our country were revealed and these factors were examined separately according to whether the traffic accidents caused death or injury. The study consists of three parts: the first two parts are theory and the last part is practice. In the first part, the development of the CART algorithm, its application area and application process are explained. In the second section, logistic regression analysis is examined in detail. In the third section, which is the last section, the CART algorithm and logistic regression analysis were compared using data on traffic accidents with fatalities or injuries occurring between 2013 and 2022, obtained from the Traffic Directorate of the General Directorate of Security. As a result of the study; When the performances of the two methods are compared in terms of traffic accidents involving pedestrians that occurred between 2013 and 2022; It was determined that there was no difference in terms of classification between the CART algorithm and logistic regression analysis. When the performances of the two methods were compared in terms of traffic accidents involving drivers, it was determined that the classification performance of the CART algorithm was better than the logistic regression analysis.