Modern toplumda gençliğin din algısı (Ordu ve Giresun Üniversitesi örneği)
Religion perception and youth in modern society
  1. Tez No: 857872
  2. Yazar: CEVAHİR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Modern, Modernizm, Din, Dindarlık, Gençlik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Eskinin dışlanması, yeninin kutsanması olarak tanımlanan modernlik, 17.yy'da Avrupa'da başlayıp daha sonra bütün dünyayı etkisi altına almaya başlamıştır. Modern insan davranışlarını tanrı merkezinden insan merkezine alarak aklî bir temele dayandırmıştır. Böylece dinin etkisi gittikçe azalmaya, dine olan bakış açıları farklılaşmaya başlamıştır. Din kutsalla özdeşleştirilip modern tarzda yorumlanmıştır. Dinin sadece sübjektif yönüne vurgu yapılıp, kendi içerisinde bazen sıkı bazen gevşek dokunuşları vardır. Din daha rasyonel algılanmaktadır. Kişi, çocukluk döneminde temel güven duygusunu sağlıklı bir şekilde elde edemezse, yetişkinlik döneminde kimlik arayışında sıkıntıyla karşılaşır. Bu dönemde kişide dini yansımaları görebilmek için çocukluk döneminde inanç, ibadet ve ahlak kurallarının iyi öğrenilmesi gerekmektedir. Gençlik, dini bağlılığın geleceğinin gösterildiği penceredir. Ancak modernizm, dine bakış açısını değiştirdiği için bu durum gençlerin de dini algılamasını değiştirmiştir. Konu modernizmin dine etkileri ve modern toplumdaki dindar gençlik tasavvurunun nasıl olduğunu açıklama gayesi gütmektedir.
Özet (Çeviri)
Defined as the exclusion of the old and the blessing of the new, modernity started in Europe in the 17th century and then began to influence the whole world. He based modern human behavior on a rational basis by taking human behavior from the center of God. Thus, the influence of religion began to diminish and the perspectives on religion began to differ. Religion has been identified with the sacred and interpreted in a modern way. Emphasis is placed only on the subjective aspect of religion, and there are sometimes tight and sometimes loose touches in itself. Religion is perceived as more rational. If a person does not achieve a healthy sense of basic trust during childhood, he or she will face difficulties in seeking identity in adulthood. In this period, in order to see the religious reflections in the person, it is necessary to learn the rules of belief, worship and morality well in childhood. Youth is the window through which the future of religious devotion is shown. However, since modernism has changed the perspective on religion, this situation has also changed the young people's perception of religion. The subject aims to explain the effects of modernism on religion and how religious youth is conceived in modern society. Key Words : Modern, Modernism, Religion, Religiosity, Youth