Pandemi sürecinde Türkiye'deki gözetim uygulamalarının genel değerlendirilmesi
Overall assessment of the surveillance applications in Turkey during the pandemic period
- Tez No: 857876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLHAK ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Gözetim, Panoptikon, Dijital Gözetim, Mahremiyet, HES, COVID-19, Pandemic, Surveillance, Panopticon, Digital Surveillance, Privacy, HES (Life Fits into Home)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
17 Kasım 2019 tarihinde Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel çapta yayılan COVID-19 virüsü, dünyada bir pandemiye dönüşmüştür ve beraberinde zorunlu bir kapanmaya neden olmuştur. Salgınla mücadelede devletler halk sağlığını korumak amacıyla insanların evlerinde kalmalarını amaçladı ve kontrolü sağlamak için gözetim araçlarına başvurdu. Günümüzde kendini yoğun bir biçimde insanlara hissettiren gözetim kavramı özellikle akıllı ürünler ve yüksek teknolojik aletlerle yapılmaktadır. Pandemi dönemindeki gözetim faaliyetlerine bakıldığında teknolojik aletlerin kullanıldığı, fiziksel gözetimin geri planda tutulduğu görülmektedir. Gözetim olgusunun toplumda görülen değişik biçimleri pandemi döneminde yaşanan kapanma-virüs-mahremiyet ekseninde ele alınmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de yaşanan pandemi ortamında gözetim araçlarına nasıl başvurulduğu, gözetim-mahremiyet tartışması konusunda nasıl bir yol izlendiği araştırılmıştır. Bu amaçla“Hayat Eve Sığar ve Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi”araştırılmış, mahremiyet açısından bir sorun teşkil etmediği, halk sağlığı temelinde gözetim araçlarına başvurulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
“The COVID-19 virus, which emerged in the city of Wuhan, China, on November 17, 2019, has turned into a global pandemic and resulted in mandatory lockdowns worldwide. In the fight against the outbreak, governments aimed to protect public health by encouraging people to stay at home and resorted to surveillance tools to ensure control. Presently, the concept of surveillance, felt intensely by people, is particularly executed through smart products and high-tech devices. Observing the surveillance activities during the pandemic reveals the use of technological tools while physical surveillance takes a back seat. Various forms of the surveillance phenomenon in society were examined within the context of lockdown-virus-privacy during the pandemic period. This study investigated how surveillance tools were employed in Turkey during the pandemic environment and what approach was taken regarding the surveillance-privacy debate. For this purpose, the 'Life Fits into Home' and the 'Contact Tracing and Isolation Tracking System' were explored, revealing that they did not pose a privacy issue but rather utilized surveillance tools based on public health concerns.”