Şârihlerin itikâdî tutumlarının hadis şerhlerine yansıması -Fethu'l-Bârî örneği-
The reflection of the creed-based attitudes of the commentators on the hadith commentaries -example of Fath al-Bari-
  1. Tez No: 857893
  2. Yazar: AYŞE ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİŞAN TÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Şerh, İtikâdî Tutum, Hadith, Commentary, Faithful Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
İslam literatüründe zengin bir miras oluşturan şerh, nesiller arasında ilmi mirası aktaran bir köprü olma görevini de üstlenmiştir. Şerhler yapısal özellikleri ve içerdikleri bilgiler itibariyle değişiklik göstermektedir. Zengin içerikli şerhlerin en önemlilerinden kabul edilen ve hicri 9. yüzyılda yazılan Fethu'l-Bârî, hadisi bütün yönleriyle izaha çabalayan en zengin şerhlerden biridir. Eser aynı zamanda şârihin itikâdî tutumlarının örneklerini de fazlasıyla barındıran bir eserdir. Çalışmamızda İbn Hacer'in(852), itikâdî tutumunu şerhe yansıttığı noktalar, itikâdî tutumun şerhteki yoğunluğu ve itikâdî yaklaşımların anlama/açıklama faaliyetine olumlu ya da olumsuz katkıları konu edinilmiştir. İbn Hacer'in metin içi ve metin dışı olarak verdiği itikâdî tutuma dayalı izahlar, hadislerin anlaşılıp yorumlanmasına katkı sağlamaktadır. İbn Hacer'in, hadislerin izahında farklı uygulamalara ilaveten itikâdî tutumunu farklı şekillerde ortaya koyması, hadisteki anlamı tüm yönleriyle ortaya çıkarma gayretine ve metnin ancak belli bir itikad çerçevesinde, doğru olarak anlaşılabileceği, düşüncesine sahip olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The commentary literature, which creates a rich heritage in Islamic literature, has undertaken the task of being a bridge that transfers the scientific heritage between generations. The commentaries vary in terms of their structural features and the information they contain. Considered one of the most important commentaries with rich content, Ibn Hajar's Fethu'l-Bârî, written in the 9th century Hijri, is one of the richest commentaries that try to explain the hadith in all its aspects. In this context, it is a work that contains more than enough examples of the theological attitudes of the commentator. In our study, the points where Ibn Hajar reflects on his creed in the commentary, the intensity of the creed in the commentary, and the positive or negative contributions of the theological approaches to the comprehension/explanation activity are discussed. The explanations based on the creed that Ibn Hajar gives in and out of the text contribute to the understanding and interpretation of the hadiths. Ibn Hajar put forward his creed in different ways in addition to different practices in the explanation of hadiths indicates that he tried to reveal the meaning of the hadith in all its aspects and that he had the idea that the text can only be understood correctly within the framework of a certain creed.