Obez ve obez olmayan kadınlarda emosyonel beslenme ve ilişkili faktörler
Emotional nutrition and related factors in obes and non-obese women
- Tez No: 857912
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR BÖLÜKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Duygusal Yeme, Duygusal İştah, Kısıtlayıcı Yeme, D Tipi Kişilik, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Obesity, Emotional Eating, Emotional Appetite, Restrictive Eating, Type D Personality, Healthy Lifestyle Behaviors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Duygulara yanıt olarak beslenme, iç açlık ve doygunluk durumlarının duygularla ilişkili fizyolojik değişikliklerle karıştırılması nedeniyle ortaya çıkabilir. Fiziksel açlık bireyin midesinde kazınma, kan şekerinde düşme gibi belirtiler verirken emosyonel beslenmesi olan bireylerde açlık durumu aniden başlayıp kişinin ne bulursa yemeye eğimli olmasına, daha çok enerji içeriği yüksek besinler tüketmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, obez ve obez olmayan kadınlarda; emosyonel beslenme, emosyonel beslenme ile duygusal iştah, kısıtlayıcı yeme, dışsal yeme, D tipi kişilik yapısı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve günlük alınan kalori miktarı arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu kapsamda İstanbul-Bağcılar Sancaktepe Sağlıklı Hayat Merkezinde, Nisan-Haziran 2020 tarihleri arasında 132 normal kilolu, 153 kilolu/obez olmak üzere toplam 285 kişiden anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS-20 programına aktarılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre, olguların %53,7'si BKİ'ne göre kilolu ve obez grubunda olup tüm katılımcıların %33,3'ü D tipi kişilik yapısına sahiptir. Obezlerde duygusal yeme ve kısıtlayıcı yeme daha fazla görülmüştür. Duygusal yeme davranışı duygusal iştah ile ilişkili iken duygusal yemeyi en yüksek oranda yordayan etmenin olumsuz duygu/durumlar olduğu saptanmıştır. Sosyal içe dönüklük ve negatif duygulanım duygusal yeme ile ilişkili olup sosyal içe dönüklüğün duygusal yemeyi yordadığı bulunmuştur. Obez grubun sağlıklı yaşam biçimi davranışları puanları da kilolu ve normal kilolulara göre daha düşüktür. Obezite yönetiminde emosyonel beslenmenin göz önünde bulundurulması, bireylerin psiko-sosyal durumlarının değerlendirilmesi ve obezite ile mücadele programlarında multidisipliner çalışmanın göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Nutrition in response to emotions can occur due to the confusion of internal states of hunger and satiety with physiological changes associated with emotions. Emotional nutrition causes hunger in individuals to start suddenly and to be inclined to eat whatever they find, and to consume more energy-containing foods. The aim of this study is in obese and non-obese women; To examine the relationships between emotional nutrition, emotional nutrition and emotional appetite, restrictive eating, external eating, type D personality structure, healthy lifestyle behaviors and daily calorie intake. In this context, data were collected from a total of 285 people, 132 normal weight, 153 overweight/obese, between April and June 2020, in Istanbul-Bağcılar Sancaktepe Healthy Life Center. The collected data were transferred to the SPSS-20 program and analyzed. According to the findings obtained after the analyzes, 53.7% of the cases were in the overweight and obese group according to BMI, and 33.3% of all participants had D type personality. Emotional eating and restrictive eating were more common in obese people. Emotional eating behavior was associated with emotional appetite, while negative emotions/states were found to predict emotional eating at the highest rate. Social introversion and negative affect were associated with emotional eating, and social introversion was found to predict emotional eating. The healthy lifestyle behaviors scores of the obese group were also lower. In obesity management, it is necessary to consider emotional nutrition, evaluate the psycho-social status of individuals, and multidisciplinary work in obesity prevention programs should not be ignored.