Türkiye'de uç sağ dergilerin CHP'ye bakışı: 1971-1980
The analysis of far right journals on CHP in Turkey: 1971-1980
- Tez No: 857913
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN KOYUNCU LORASDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Far Right, Nationalism, Islamism, Devlet Magazine, Millî Gazete, CHP, Leftism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez, 1970'lerde Türkiye'deki uç sağ partiler MHP ve MSP'nin ana yayın organları olan, sırasıyla Devlet Dergisi ve Millî Gazete'nin, CHP'ye yönelik eleştirilerine odaklanmaktadır. Bahse konu dönemde artan ve gençleri içine çeken sağ-sol kavgası, ülkede ideolojik anlamda büyük bir kutuplaşma ortaya çıkarmıştır. 1970'lerde sağ ve sol, siyasette, sokaklarda, dergi ve gazete gibi platformlarda sıklıkla birbirleriyle tartışma içine girmektedir. Solun vatandaşlar arasındaki ekonomik eşitsizliklere getirdiği eleştiri ve hayatın birçok alanında arzuladığı değişime karşı sağ, mevcut yapıyı korumayı, millî ve geleneksel değerlere sahip çıkmayı vurgulamıştır. Özellikle 1972'den itibaren Bülent Ecevit'in genel başkan olmasıyla birlikte CHP, sağın gözünde sosyal demokrat, orta sol bir partiden, bütünüyle sol ve komünizmle yakın ilişkisi olan bir partiye dönüşmüştür. Ecevit CHP'sinin birinci çıktığı seçimler ve akabinde Ecevit lehine birtakım gelişmeler sağı huzursuz etmiş, memlekete komünizmin gelmekte olduğu hissine kapılmalarına sebep olmuştur. Sağ partilerin önemli mensupları ve aydınları, ülkenin kötü gidişatına, anarşiye ve CHP'ye yönelik eleştirilerini çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlamış, endişelerini belirtmişlerdir. Bu çalışmada 12 Mart 1971'deki Askeri Muhtıra'dan 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'ne kadarki süreçte uç sağ partiler olarak tanımlanan MHP ve MSP'nin yayın organları olarak nitelendirilebilecek ele alınmış, bu yayınların CHP'ye ve dönemin siyasi gelişmelerine yönelik eleştirilerine odaklanılmıştır. Bu doğrultuda, bu tezde MHP'nin 1970'lerde CHP'yi komünist bir parti olmakla itham ederek ve CHP'yi sokaktaki anarşinin baş sorumlusu olarak nitelendirmesi vurgulanmış, bu yorumlar MHP'nin ana yayın organı olan Devlet dergisinden alıntılar ile desteklenmiştir. MSP ise CHP'yi komünist bir partiden ziyade bir sol parti olarak görerek yine tepkisini göstermiş, ancak MHP kadar sert davranmayarak 1970'lerin yarattığı koalisyon hükümetlerine uygun hareket ederek siyasi çıkarlarını gözetmeyi de ihmal etmemesi MSP'nin yayın organı olan Millî Gazete'den yazılar ile açıklanmıştır. Anahtar Sözcükler Uç Sağ, Milliyetçilik, İslamcılık, Devlet Dergisi, Millî Gazete, CHP, Sol.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the criticisms towards CHP, by Devlet Magazine and Millî Gazete, which were the main publications of far right parties MHP and MSP respectively, in the 1970s in Turkey. Growing quarrels between left and right wings during the said period led to a great ideological polarization by involving young people. In the 1970's, right and left supporters have constantly argued in politics, in the streets, on platforms such as magazines and newspapers. Against the critiques by left wing on economic inequalities among citizens and also the demand for evolution in many areas of life, the right part have emphasized to maintain the status quo and to protect national and traditional values. Especially from 1972 with Bülent Ecevit's leadership, CHP has been transformed from a social democrat, center-left party into a leftist party having linkage to communism, according to right wing. First rank of CHP in elections and following political advances in favour of Ecevit disturbed the right defenders and made them feel that the communism was coming up to country. Important members and intellectuals of right-wing parties published their criticisms towards the declining situation of Turkey, anarchy and CHP in various magazines and newspapers and by expressing their concerns on said issues. Accordingly, in this thesis, it is emphasized that MHP accused CHP of being a communist party in the 1970s and described CHP as the main responsible for the anarchy on the streets, and these critiques were supported with quotes from Devlet Journal, the main publication of MHP. On the other hand, MSP reacted similarly by interpreting CHP as a left-wing party rather than a communist party, however did not act as harshly as MHP did according to Millî Gazete, MSP's main official newspaper. Moreover in this thesis, it is also pointed out that MSP did not neglect protecting its political interests by acting in accordance with the coalition governments formed in the 1970s.