Nijer Cumhuriyeti'nde Kuran mirası: Tarihsel araştırma
The Quranic heritage in the Republic of Niger: Historical study
  1. Tez No: 857974
  2. Yazar: SAMIR SALISSOU SOULEYMANE ABDOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ISRAR AHMED KHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Kur'an ilimleri, Nijer Cumhuriyeti, Nijer okulları, Nijer alimleri, The Holy Quran, Quranic sciences, the Republic of Niger, Nigerien schools, Nigerien scholars
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, İslamiyet ile tanıştığı andan günümüze kadar Nijer Cumhuriyeti'nde klasik ve modern Kur'an çalışmalarının durumunu tanımlamayı amaçlamaktadır. Nijer halkının Kur'an-ı Kerim'i ve ilimlerini nasıl tahsil ettiklerini ve ve çocuklarına öğretmek için kullandıkları öğretim yöntemlerini tartışmaktadır. Çalışma, Fransız işgalinden sonra Nijer bölgesinde Kur'an eğitimi ve öğretiminde meydana gelen değişiklikleri göstermektedir. Nijer'de Kur'an-ı Kerim'i ve ilimlerini öğretme konusundaki bazı Nijerli alimlerin çabalarını, kitaplarını, yazılarını ve Kur'an-ı Kerim çalışmalarına özgü eğitim merkezlerini vurgulamaktadır. Bu araştırmada ayrıca Nijer'de Kur'an eğitiminin günümüzdeki gerçekliği de ele alınmakta, izlenen müfredat ve çalışma planlarından bahsedilmektedir. Ayrıca, bu çalışma Nijer'de Kur'an eğitimini düzenlemeyi amaçlayan kuruluşların çabalarını vurgulamakta ve bu bağlamda sunulan hizmetleri öne çıkarmaktadır. Araştırmacı, bu araştırma yolculuğu sırasında ulaştığı en dikkat çekici sonuçları açıklar ve Nijer'deki Kur'an çalışmalarının geliştirilmesine katkı sağlayabilecek öneriler sunar.
Özet (Çeviri)
This study aims to delineate the state of classical and modern Quranic studies in the Republic of Niger from the introduction of Islam to the present day. It explores how the people of Niger pursue the study of the Quran and its sciences, as well as the teaching methods employed to educate their children. The research elucidates changes in Quranic education and teaching in the Niger region following the period of French colonization. It underscores the efforts of certain Nigerien scholars in disseminating the Quran and its sciences, highlighting their written works, books, and educational centers dedicated to Quranic studies. Additionally, the study delves into the current landscape of Quranic education in Niger, addressing curriculum and study plans. It also emphasizes the initiatives of organizations striving to regulate Quranic education in Niger and highlights the services they offer in this context. The researcher articulates noteworthy findings from this research journey and provides recommendations aimed at contributing to the advancement of Quranic studies in the Republic of Niger.