Bir sosyal hizmet uygulaması olarak manevi rehberliğin işlevsel temeli
As a social service application functional basis of spiritual guidance
  1. Tez No: 857980
  2. Yazar: SERDAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ SEVGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Manevi Rehberlik, Türkiye, Batı, İşlevsellik, Spiritual Guidance, Turkey, West, Functionality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma işlevselliğin teorik arka planında manevi rehberliğin gelişimi üzerine yapılmıştır. Batıda din adamlarının teoloji eğitimlerinin yanında aldıkları psikoloji eğitimleriyle birlikte çalışma sahaları genişlemiştir. Bu nedenle Batıda manevi rehberlik uygulaması birçok ülkede uzun yıllardır kullanılmaktadır. Çeşitli kamu kurumlarında manevi rehberlik hizmeti, bireylere daha kurumsal bir şekilde sunulmaktadır. Bu çalışmada manevi rehberliğin kurumsallaştığı bazı Batı ülkelerinin mevcut durumunu, ülkeler arasındaki ortak noktaları ve farklılıkları görmekteyiz. Son yıllarda Türkiye'de manevi rehberlik uygulamasının gelişim gösterdiğini, manevi rehberlikle alakalı çeşitli doktora ve yüksek lisans tezleri, makale ve sempozyumların yapıldığını görmekteyiz. Bunun yanı sıra Türkiye'de bazı üniversitelerde manevi rehberlik uygulamasına yönelik dersler verilmesiyle birlikte, tezsiz yüksek lisans programları da açılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığının, manevi rehberlik hizmetlerinin uygulanması noktasında birçok bakanlıkla protokoller imzaladığını ve bu protokollerle birlikte birçok kurumda manevi rehberlik hizmetinin sunulduğunu ifade edebiliriz.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on the development of spiritual guidance in the theoretical background of functionality. In the West, the fields of study of the clergy have expanded with the psychology education they receive in addition to their theological education. For this reason, the practice of spiritual guidance in the West has been used in many countries for many years. The service of spiritual guidance in various public institutions is offered to individuals in a more institutional way. In this study, we see the current situation of some Western countries where spiritual guidance is institutionalized, the common points and differences between countries. In recent years, we have seen that the practice of spiritual guidance has developed in Turkey and that various doctoral theses, master's theses, articles and symposiums related to spiritual guidance have been made. In addition, some universities in Turkey offer courses on the practice of spiritual guidance, and non-thesis master's degree programs are also opened. We can sign protocols with many Ministries on the implementation of spiritual guidance services of the Presidency of Religious Affairs and state that spiritual guidance services are offered in many institutions with these protocols.