Televizyon dizilerindeki konuşma bozuklukları
Speech disorders in television series
- Tez No: 858145
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TOPÇUOĞLU ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Diziler, İletişim, Konuşma Bozuklukları, Konuşma, Televizyon, Communication, Speech Disorders, Speech, Television, TV Series
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Konuşma kurallarına uygun bir şekilde yapıldığında insanlar arasındaki iletişimi etkili bir biçimde sağlayan temel dil becerilerinden biridir. Engelsiz bir iletişim için hatalardan arınmış bir konuşmanın gerçekleşmesi elzemdir. Başta aile, yakın çevre ve okul gibi unsurlardan etkilenen konuşma yeteneği bir kitle iletişim aracı olan televizyon için üretilen içeriklerden de etkilenmektedir. Bu araştırmada televizyon içeriği olarak en çok takip edilenlerden biri olan dizilerde geçen konuşma bozuklukları incelenmiştir. Temel nitel araştırma olarak nitelendirilen bu araştırmada, araştırma nesnesi olarak 3 farklı diziden üçer bölüm seçilmiş ve seçilen bölümlerde oyuncuların tüm konuşmalarındaki yöresel ağız kullanımı, atlama, argo ve kaba söz kullanımı, sözcük tekrarı, gereksiz ses ve sözcük kullanımı, özentili söyleyiş hataları tespit edilmiştir. Verilerin analizi içerik analizi ve betimsel analiz ile yapılmıştır. Tespit edilen konuşma bozukluklarının türü, sayısı, toplam hatalar içindeki oranları ve cinsiyet değişkenine göre sayı ve oranları verilmiştir. Araştırma sonucunda incelenen tüm dizilerde konuşma bozukluklarının yapıldığı tespit edilmiştir. En çok tespit edilen konuşma bozukluğu ise yöresel ağız kullanımı (%46,22) olmuştur. Bunu sırasıyla atlama (%20,87), argo ve kaba söz kullanımı (%13,62), sözcük tekrarı (%7,30), gereksiz ses ve sözcük kullanımı (%6,91), özentili söyleyiş (%5,08) takip etmektedir. Cinsiyet değişkenine göre ise erkek oyuncular (%67,69) kadın oyunculardan (%32,31) fazla hata yapmıştır.
Özet (Çeviri)
It is one of the basic language skills that ensures effective communication between people when done in accordance with the rules of conversation. For unhindered communication, it is essential to have a conversation free of errors. Speaking ability, which is primarily affected by factors such as family, immediate environment and school, is also affected by the content produced for television, a mass media tool. In this study, speech disorders in TV series, one of the most followed television contents, were examined. In this research, which is described as a basic qualitative research, three episodes from three different TV series were selected as the research object, and in the selected episodes, the use of local dialect, omission, use of slang and vulgar words, word repetition, unnecessary use of sounds and words, and elaborate pronunciation errors in all the speeches of the actors were detected. Data analysis was done by content analysis and descriptive analysis. The type and number of speech disorders detected, their proportion in total errors, and their number and ratio according to gender variable are given. As a result of the research, it was determined that speech disorders were present in all TV series examined. The most detected speech disorder was the use of local dialect (46.22%). This is followed by skipping (20.87%), use of slang and vulgar words (13.62%), repetition of words (7.30%), use of unnecessary sounds and words (6.91%), and elaborate pronunciation (5.08%). ) is followed. According to the gender variable, male players (67.69%) made more mistakes than female players (32.31%).