Web 2.0 araçlarının ilköğretim 7. sınıf İngilizce dersinde akademik başarıya etkisi
The effect of Web 2.0 tools on academic success in primary 7th grade English course
  1. Tez No: 858148
  2. Yazar: İMREN ERSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, Web 2.0 Araçları, Akademik Başarı, Foreign Language Teaching, Web 2.0 Tools, Academic Achievement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Web 2.0 araçlarının ilköğretim 7. sınıf İngilizce dersinde akademik başarıya etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, uygulama süreci belirlenen üniteyi geleneksel yöntemlerle işlemekte olan kontrol sınıfı ile belirli Web 2.0 araçlarından faydalanılarak öğretimin yapıldığı deney sınıfı öğrencileri kıyaslanarak deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılının I. döneminde, Kayseri ili Melikgazi ilçesinde 7. sınıfta öğrenim gören 48 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen 'Biographies Ünitesi Başarı Testi' aracılığıyla toplanmıştır. Seçili Web 2.0 araçlarının öğrenci başarısına etkisini belirlemek amacıyla deney öncesinde ön test deney sonrasında son test şeklinde uygulanmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre deney ve kontrol grubu kıyaslandığında ders öğretiminde Web 2.0 araçları kullanımının klasik yöntemlerle yapılan öğretime nazaran öğrenci başarısına daha fazla katkı sağladığı görülmüştür. Bilgisayar sahibi olan öğrencilerin başarısının daha çok arttığı görülmüştür. Ancak cinsiyet, şahsi çalışma odası olma ve ailede öğretmen olma durumlarının öğrenci başarısına önemli bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of Web 2.0 tools on academic achievement in 7th grade English lessons. For this purpose, an experimental study was carried out by comparing the control class, whose implementation process was determined with traditional methods, and the experimental class students, who were taught using certain Web 2.0 tools. The research was carried out with 48 students studying in the 7th grade in Melikgazi, Kayseri, in the first semester of the 2022-2023 academic year. The datas were collected through the 'Biographies Unit Achievement Test' developed by the researcher. In order to determine the effect of selected Web 2.0 tools on student achievement, it was applied as a pretest before the experiment and a posttest after the experiment. Mann Whitney U test was used to analyze the research data. When the control group and experimental group were compared according to the results of research, it was seen that the use of Web 2.0 tools in course teaching, contributed more to student success than teaching with classical methods. It was also seen that the success of students who had computer, increased more. On the other hand, it was found that gender, having a private study room and being a teacher in the family did not have a significant effect on student success.