Türk Medeni Hukukunda sözleşmenin şekli
Form of contract in Turkish Civil Law
- Tez No: 858179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÜBRA ERCOŞKUN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Borçlar Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Sözleşmenin Şekli, Şekil, Yazılı Şekil
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Modern yasal düzenlemelerde, beyanda bulunan kişi, iradesini istediği şekilde dışarıya aktarma özgürlüğüne sahiptir. Bu sonuç, şekil özgürlüğü ilkesinin doğrudan bir sonucudur. Türk Borçlar Kanunu'nun 12. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan“Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe hiçbir şekle bağlı değildir”ifadesi de Türk hukukunda şekil özgürlüğünün esas olduğunu gösteren düzenlemedir. Bazı hukuki işlemlerde, şekil esnekliğine izin vermek yerine önceden belirlenmiş bir şeklin uygulanması daha uygun görülebilir. Bu durumda belirlenen ölçütler dışında yapılan hukuki işlemlerin veya belirlenen şekilde açıklanmayan irade beyanlarının geçersiz sayılacağı açıktır. Ayrıca taraflar, yasal hükümlere uygun olmak şartıyla, kanunda belirtilen forma ek olarak kanunda öngörülen herhangi bir şekli seçebilir. Buna da“iradi şekil”denir. Özel kanunlardaki şekle ilişkin düzenlemeler, Türk Borçlar Kanunu'nun şekle ilişkin hükümler, öğretideki görüşler ve içtihatlar bağlamında incelenmiştir. Ayrıca çalışmada Türk Medeni Kanunu, İş Kanunu, Medeni Usul Kanunu, İcra ve İflas Kanunu, Noterlik Kanunu da dâhil olmak üzere Türkiye'deki çeşitli kanunların şekle ilişin düzenlemeleri de incelemektedir. Tezin Birinci bölümünde, konuya genel bir bakış sağlanmak amacıyla, şeklin faydaları ve sakıncaları, yapı tarzlarına göre şekillerin sınıflandırılması, yazılı şeklin unsurları olan“metin”ve“imza”derinlemesine incelenmiştir. Ayrıca doğrulanmış faks ve güvenli elektronik imza ile boşa beyaza imza konularına da yer verilmiştir. Tezin İkinci bölümünde ise, amaçlanan işlevleriyle ilgili olarak şeklin bir analizini içermektedir. Bu metin ispat şeklini, çeşitli şekiller arasındaki karşılıklı bağlantıyı ve öngörülen şekle bağlı kalmamanın olası sonuçlarını açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In contemporary legal systems, the affirmer is granted the liberty to articulate their affirmation in any manner they deem appropriate. The aforementioned outcome is a direct consequence of the principle of contractual freedom in terms of form. As per Clause 12 of the Code of Obligations in the Turkish legal system,“the validity of the contracts doesn't depend on any form”. Conversely, certain legal transactions necessitate documentation in either written or oral format. Legal transactions that necessitate a specific form are deemed invalid if they are not executed in the prescribed manner. The contractual form may be agreed upon by the parties involved. The aforementioned format is commonly known as the voluntary format. When an individual has filled out a voluntary form, it is their responsibility to comply with the conditions of that form when participating in a lawful transaction. This thesis provides a comprehensive analysis of the regulations and clauses pertaining to voluntary forms, with a particular focus on the comparison between formal and verbal forms. The present study focuses on the examination of the provisions related to written form as stipulated in the Code of Obligations, Civil Procedure Code, The Code of Bankruptcy, Civil Code, and Labor Code. The two primary components of the written format, namely the textual content and the signature, have been designated and elucidated. The new regulations provide an explanation of both facsimile documents and acts that are signed using a secure electronic signature. The first chapter of the research presents a comprehensive overview of the subject matter. The advantages and disadvantages of the form. The categorization of shapes based on their construction style. The components of written communication, namely“text”and“signature”, are comprehensively examined. The study focused on the examination of regulations pertaining to confirmed fax, secure electronic signature, and the issue of white signature. The second chapter of the research investigated the shape in accordance with its objectives. This text elucidates the manner in which proof is presented, the interconnection between the various figures, and the potential outcomes that may arise from non-adherence to the prescribed shape. Keywords; Law of Obligations, Law of Contracts,Form of Contract, Form, Written Form.