Yeme Farkındalığı Eğitim Programının çocuk evleri sitesinde koruma altında olan ergenlerin yeme tutum ve davranışları üzerindeki etkisi
The effect of Mindful Eating Education Program on eating attitudes and behaviors of adolescents protected at the children's houses site
  1. Tez No: 858180
  2. Yazar: MERVE DALMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA ÖKSÜZ POPLATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Farkındalığı, Yeme Tutumu, Duygusal Yeme, Çocuk Evleri Sitesi, Koruma Altındaki Ergenler, Mindful Eating, Eating Attitude, Emotional Eating, Children's Houses Site, Protected Adolescents
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Araştırmanın amacı çocuk evleri sitesinde devlet koruması altında olan 13-18 yaş grubundaki ergenlerin yeme tutum ve davranışlarını incelemek, Yeme Farkındalığı Eğitim Programı'nın yeme tutum ve davranışları üzerindeki etkisini tespit etmektir. Araştırmanın yöntemini deneysel karma yöntem oluşturmaktadır. Deney grubuna yeme farkındalığı eğitim programı uygulanmış ve çalışma sonunda nitel görüşme yapılmıştır. Kontrol grubuna işlem uygulanmamıştır. Veri toplama araçları olarak sosyo-demografik bilgilerin yer aldığı kişisel bilgi formu, Yeme Tutum Testi, Yeme Farkındalığı Ölçeği, Duygusal Yeme Ölçeği-Çocuk ve Ergen Formu kullanılmıştır. Nicel araştırma verileri SPSS ile nitel araştırma verileri ise MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Nicel analiz bulgularına göre deney öncesinde duygusal yeme ölçeği puanları deney sonrasına göre daha yüksektir. Uygulama sonrası yeme farkındalığı puanlarının uygulama öncesi puanlarından daha fazla olduğu görülmektedir. Nitel bulgularda sekiz ana tema ve bu temalara ilişkin alt temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonucuna göre Yeme Farkındalığı Eğitim Programı çocuk evleri sitesinde koruma altında olan ergenlerin yeme farkındalığını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the eating attitudes and behaviors of adolescents in the 13-18 age group who are under the protection of the state in the children's home site, and to determine the effect of the Mindful Eating Education Program on their eating attitudes and behaviors. The method of the research is experimental mixed method. An mindful eating training program was applied to the experimental group and a qualitative interview was conducted at the end of the study. The control group was not treated. personal information form including socio-demographic information, Eating Attitude Test, Mindful Eating Scale, Emotional Eating Scale-Child and Adolescent Form were used as data collection tools. Quantitative research data were analyzed with SPSS and qualitative research data were analyzed with MAXQDA program. According to the quantitative analysis findings, emotional eating scale scores before the experiment were higher than after the experiment. It is seen that the postapplication mindful eating scores are higher than the pre-application scores. Eight main themes and sub-themes related to these themes were created in the qualitative findings. According to the result of the research, the Mindful Eating Education Program increases the mindful eating of the adolescents who are protected at the children's houses site.