Unutulmaz turizm deneyiminin, tekrar ziyaret etme niyetine etkisi; Palandöken Kayak Merkezi örneği
The effect of an unforgettable tourism experience on the intention to visit again; Palandöken Ski Center example
  1. Tez No: 858188
  2. Yazar: DAVUT PAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Unutulmaz Turizm Deneyimi, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, Palandöken Kayak Merkezi, Unforgettable Tourism Experience, Intention to Revisit, Palandöken Ski Central
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Turizm sektörü, sürekli gelişen ve turistlerin taleplerine uygun olarak şekillenen deneyim odaklı bir yapıya sahiptir. Turistlerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda kendini geliştiren bu sektör, misafir memnuniyetini ön planda tutarak büyümeye devam etmektedir. Ziyaretçiler artık alışılagelmiş turistik deneyimler yerine, olağanüstü, özgün ve benzersiz deneyimler arzuluyor. Turizm sektörü de bu doğrultuda ürün ve hizmetlerini tasarlayarak, konuklara unutulmaz ve benzersiz bir deneyim sunma yönünde çaba göstermektedir. Bu araştırmanın amacı, unutulmaz turizm deneyimi boyutlarının tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmanın verilerine 390 kişinin katılım gerçekleştirdiği anket formlarla ulaşılmıştır. Tamamen gerçeğe dayalı örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme seçeneği belirlenmiş olup çalışmanın kapsamında ki sonuçlar, IBM SPSS 25.0 paket programı ve AMOS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın neticesinde unutulmaz turizm deneyimi alt başlıklarından hedonizm, yerel kültür, ferahlık, katılım ve bilgi boyutlarının, tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde pozitif doğrultuda ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılırken, yenilik ve anlamlılık boyutlarının tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde negatif doğrultuda, anlamlı bir etki oluşturduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar, mevcut literatürle karşılaştırılarak, araştırmacılara ve sektöre yönelik değerli öneriler sunulmuştur. Bu öneriler, aynı zaman da sektörün gelişimine katkıda bulunacak ve turizm alanında çalışanların daha etkili kararlar almasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The tourism sector has a dynamic and experience-oriented structure that constantly evolves and adapts to the demands of tourists. By prioritizing guest satisfaction, this sector continues to grow and improve. Nowadays, visitors seek extraordinary, authentic, and unique experiences rather than conventional tourist activities. In response to this trend, the tourism industry strives to design products and services that provide guests with unforgettable and distinctive experiences. The aim of this research is to reveal the impact of memorable tourism experience dimensions on the intention to revisit. Data for this study was collected through survey forms from 390 participants. A convenience sampling method, one of the non-probability sampling techniques, was chosen. The collected data was then analyzed using IBM SPSS 25.0 and AMOS statistical software. As a result of this study, it was found that the sub-dimensions of memorable tourism experience, namely hedonism, local culture, serenity, participation, and knowledge, have a positive and significant impact on the intention to revisit. On the other hand, the dimensions of novelty and meaningfulness were found to have a negative and significant effect on the intention to revisit. The findings of this research were compared with existing literature, and valuable recommendations were provided for researchers and the industry. These suggestions will contribute to the development of the sector and help professionals in the tourism field make more effective decisions.