Erzurum ilinin turizm potansiyelinin belirlenmesi: Üniversite öğrencilerinin algısı üzerine bir araştırma
Determination of the Erzurum city's tourism potential, a study on the perception of university students
- Tez No: 858187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Potansiyel, Erzurum, Algı, Tourism, Potential, Erzurum, Perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Erzurum ilinin turizm potansiyelinin üniversite öğrencileri tarafından nasıl algılandığını ve turizmin gelişimine verdikleri destek düzeyinin demografik özellikler açısından nasıl farklılık gösterdiğini tespit etmektir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde; turizm potansiyeli kavramı ve kapsamı açıklanmaya çalışılmış, ardından Erzurum iline ait turizm potansiyel kavramı ve kapsamı ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; Erzurum ilinin mevcut ve geliştirilebilir turizm potansiyeli hakkında bilgiler sunulmuştur. Bu bölümlerin oluşturulmasında ikincil veri toplama tekniği olarak adlandırılan literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde; Erzurum ilinde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin katılımlarıyla elde edilen verilerin analiz sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmadaki analizlerde nicel veri yöntemlerinden bazıları kullanılmıştır. Veriler ölçek tekniğiyle elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, örneklemini ise 427 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler Şubat ve Haziran ayları aralığında Google Forms üzerinden online olarak gerçekleştirilen ölçek cevaplarından elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 26 programında analiz edilmiştir. Çalışmada T-testi ve Varyans analizi (One-Way ANOVA) yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca, katılımcıların turizmin gelişimine verdikleri destek ile turizmin pozitif etkilerine yönelik algıları arasındaki ilişkiyi incelemek için“Korelasyon Analizi”yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin turizm etkilerini algılamaları ile cinsiyet, yaş, doğum yeri, eğitim düzeyi, fakülte, ikamet süresi, turistlerle iletişim kurma ve gelir durumu arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırma sonucu incelendiğinde Erzurum'da öğrencilerin turizmin gelişimine verdikleri destek; turizmin sosyo-kültürel pozitif etkileri, turizmin ekonomik pozitif etkileri ve turizmin çevresel pozitif etkileriyle pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to determine how university students perceive the tourism potential of Erzurum province and how their level of support for tourism development varies in terms of demographic characteristics. The study consists of three parts. In the first part, the concept and scope of tourism potential are explained, followed by a discussion of the tourism potential concept and scope specific to Erzurum province. The second part of the study provides information about the existing and potential tourism potential of Erzurum province. Secondary data collection technique, known as literature review, was employed in constructing these sections. In the third and final part of the study, the analysis results of the data obtained through the participation of university students studying in Erzurum province are explained. Several quantitative data analysis methods were used in the analysis of the data. The data were collected using a survey technique. The population of the research consists of students studying at Erzurum Atatürk University, and the sample consists of 427 participants. The data were collected online via Google Forms between February and June. The obtained data were analyzed using SPSS 26 software. In the study, T-test and analysis of Variance (One-Way ANOVA) methods were employed. Additionally,“Correlation Analysis”was conducted to examine the relationship between participants' support for tourism development and their perceptions of the positive effects of tourism. According to the research results, there were significant differences between students' perceptions of the effects of tourism and variables such as gender, age, place of birth, education level, faculty, residence duration, communication with tourists, and income level. When the research findings are examined, it is found that students in Erzurum have a positive and significant relationship with the support they provide to the development of tourism and the socio-cultural positive effects, economic positive effects, and environmental positive effects of tourism.