Neolitik Çağda Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Irak'ta yuvarlak planlı mimarinin değerlendirilmesi
Evaluation of round plan architecture in Southeast Anatolia and Northern Iraq in the Neolithic Age
  1. Tez No: 858203
  2. Yazar: MOHAMMED HASAN MAHDI AL-SABTI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA AKARSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Neolitik Dönem, Yuvarlak Mimari, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Mezopotamya, Neolithic Period, Round Architecture, Southeatern Anatolia Region, Mesopotamia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Buzul çağlarının sonunda tüm dünyada olduğu gibi Mezopotamya ve Anadolu başta olmak üzere eski Yakın Doğu bölgelerinde iklimin giderek ılımanlaşması, bitki ve hayvan türlerinin çoğalması, insanın mağaradan yerleşik düzene geçişine ortam sağlamıştır. İnsanoğlu artık barınmaya ihtiyaç duymuş, tarımcılık ve hayvancılıkla uğraşmaya başlamıştır. Yaşam alanı için su kaynaklarının ve verimli tarım arazilerinin yakınını tercih etmişlerdir. Meydana getirilen konutlar, daha çok dairesel plana sahip, zemini taşla döşeli ve çatısı ağaç dallarıyla kaplıydı. Tez çalışmasında "Neolitik Dönemde besin toplama sürecinden, besin üretim aşamasına geçişte insanların yaşadığı yuvarlak planlı evlerin gelişimi Anadolu ve Irak özelinde karşılaştırma yoluyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The radical change that occurred in the world at the end of the ice ages, the gradual mitigation of the climate, the emergence of plant and animal species, and the increase in the human population in the regions of the ancient Near East, especially in Mesopotamia and Anatolia. Human agriculture and animal husbandry' We have explained later the reasons for human transition from the cave to natural life. He needed shelter from the winter cold and summer heat, so he began patrolling the land in a circular motion, paving the ground with stones and covering the roof of his house with tree branches. The aim of this research is the circular shape of the houses in which people live and the building materials they buy from the same environment and the development of this structure. Circular architecture. In Anatolia and Mesopotamia, we got acquainted with these two regions through a comparative study in terms of the circular architecture of the two regions and the development of architecture in them.