Evlenirken tanışma biçimleri farklılık gösteren kişilerin algılanan anne baba tutumları, aşk stilleri ve evlilik doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationship between perceived parental attitudes, love styles, and marriage satisfaction of people with different ways of meeting at marriage
- Tez No: 858211
- Danışmanlar: PROF. DR. RITA KRESPI ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tanışma Biçimleri, Anne Baba Tutumları, Aşk Stilleri, Evlilik Doyumu, Forms of Meeting, Parental Attitudes, Love Styles, Marital Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırmanın amacı tanışma biçimleri farklılık gösteren kişilerin algılanan anne baba tutumları, aşk stilleri ve evlilik doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini evli bireyler, örneklemini ise 20-60 yaş arası 367 evli birey oluşturmaktadır. Veriler“Anne Baba Tutum Ölçeği”,“Aşka İlişkin Tutumlar Ölçeği (LAS) Kısa Formu”ve“Evlilik Yaşam Ölçeği”ile elde edilmiştir. Araştırmada; koruyucu/istekçi anne baba tutumuna sahip katılımcıların evlenme kararı alırken diğerlerinin (anne-baba, akraba, arkadaş vb) görüşlerinden daha fazla etkilendikleri ve evlenme kararı alırken kendi görüşlerini merkeze alan katılımcıların tutkulu aşk ortalamaları diğerlerinin kararını merkeze alan gruba göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Otoriter tutum ile tutkulu aşk arasında negatif yönde, koruyucu/istekçi tutum ile özgeci aşk arasında, demokratik tutum ile tutkulu ve arkadaşça aşk stilleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Evlilik doyumu ile otoriter ve koruyucu/istekçi tutumlar arasında negatif yönde ilişkiler saptanırken, demokratik tutum, tutkulu, arkadaşça ve özgeci aşklar arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Evlilik doyumunu en fazla yordayan değişkenin tutkulu aşk olduğu, bunu arkadaşça aşkın takip ettiği görülmektedir. İlgili literatür ışığında bulgular tartışılmış ve birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the relationship between perceived parental attitudes, love styles and marital satisfaction of people with different forms of meeting. The population of the study consisted of married indivuals and the sample consists of 367 married individuals between the ages of 20-60.“Parent Attitudes Scale”,“Love Attitudes Scale Short Form”and“Marriage Life Scale”were used as data collection tools. The findings showed that the participants with protective/demanding parents were more influenced by the opinions of the others (parents, relatives, friends, etc.) when making a marriage decision. The passionate love averages of the participants who focused on their own opinions when making a marriage decision were significantly higher than the participants who focused on the decision of others. There was a significant negative relationship between authoritarian attitude and passionate love, a significant positive relationship between protective/demanding attitude and selfless love, and a significant positive relationship between democratic attitude and passionate love and also friendship love. While a negative relationship was found between marital satisfaction and authoritarian attitude and also protective/demanding attitude, a positive significant relationship was found between marital satisfaction and democratic attitude, passionate love, friendship love and selfless love. The variable that predicts marital satisfaction the most is passionate love, followed by friendship love. Findings are discussed in terms of the relevant literature and recommendations are made.