Yasal mal rejiminin tasfiyesi ve arabuluculuk
Liquidation of legal property regime and mediation
- Tez No: 936522
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DOST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi, Katılma Alacağı, Tasfiye, Arabuluculuk, Elverişlilik, Regime of Participation In Acquired Property, Claim of Participation, Liquidation, Mediation, Suitability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Mal rejimleri eşler arasındaki evlilik öncesi ve evlilik sırasında edindikleri malların nasıl paylaşılacağını gösteren kurallar bütünüdür. Eşler evlenirken mal rejimi sözleşmesi yapmadığı takdirde edinilmiş mallara katılma rejimini kabul etmiş olurlar. Bundan dolayı evliliklerin büyük çoğunluğu için geçerli olan edinilmiş mallara katılma rejimini genel hatlarıyla ilk bölümde incelenecektir. Yasal mal rejimi TMK 225. maddesinde sayılan hallerden biri ile sona erdiğinde mal rejimi tasfiye edilir. Tasfiye işlemi sonucunda eşlerin katılma alacağı tespit edilir. Mal rejiminin tasfiyesi davası, boşanma davasının eki niteliğinde değildir fakat tasfiye davasının devam edebilmesi için boşanma kararının kesinleşmesi gerekir. Yasal mal rejiminin Yargıtay'ın güncel içtihatları çerçevesinde nasıl tasfiye edileceği ise ikinci bölümde incelenmiştir. Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanunu ile arabuluculuğa elverişli uyuşmazlıklar için arabuluculuk uygulanmaya başlanmıştır. Aile uyuşmazlıkları için öngörülmüş bir dava şartı arabuluculuk düzenlemesi mevcut değildir. Mal rejimi davaları da bir aile uyuşmazlığı olduğundan bu davalarda arabuluculukla çözümünün mümkün olup olmadığı incelenmelidir. Zira uzun ve maliyetli yargı süreci eşleri oldukça yıpratmaktadır. Üçüncü bölümde yasal mal rejiminin tasfiyesi uyuşmazlıklarında arabuluculuğun uygulanabilirliği, Kıta Avrupası hukuk sistemindeki bazı uygulamalarla karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Property regime is set of rules that how to be shared acquired properties when the spouses acquired before or during the marriage. Unless the spouses make separate property regime agreement , they are deemed to have accepted the regime of participation in acquired property with marriage. Therefore, the regime of participation in acquired property which is the legal property regime of majority of spouses in general terms will be examined in the first chapter as a legal regime of majority of marriages. The Property regime is liquidated when legal property regime ends with one of the situations listed in article 225 of the Turkish Civil Code.At the end of liquidation process, spouses' claim of participation is determined. The case of liquidation of the property regime is not an annex to the divorce case, but the divorce decision must be finalized in order for the liquidation case to continue. How the legal property regime will be liquidated within the framework of the current jurisprudence of the Supreme Court is examined in the second chapter. With the Law on Mediation in Legal Disputes, mediation has been implemented for disputes that are suitable for mediation. There is no stipulated mediation case requirement for family disputes. Since the property regime cases are also family disputes, it should be examined whether it is possible to resolve these cases through mediation. Because the long and costly judicial process is quite tiring for spouses. At the third chapter, the applicability of mediation in legal regime of property of liquidation disputes is discussed by comparing it with some practices in the Continental European law system.