Kim Newman'ın Drakula Günlükleri eserindeki gotik unsurlar ve vampir
Gothic elements and vampire in Anno Drakula by Kim Newman
  1. Tez No: 858226
  2. Yazar: ENFAL ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kim Newman, gotik, vampir, tekinsiz, yüce, iğrenç, Kim Newman, gothic, vampire, the uncanny, the sublime, the abject
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı İngiliz yazar Kim Newman'ın Dracula Günlükleri (Anno Dracula, 1992) adlı eserini Viktorya dönemi gotik unsurları açısından ele alırken vampirin genel olarak edebiyattaki yerini ve özel olarak ele aldığımız romandaki konumunu incelemektir. Viktorya dönemi normlarına bir tezat olarak özellikle Bram Stoker'ın Dracula (1897) romanından sonra gotik edebiyatta kendisine önemli bir yer bulan karizmatik vampir imgesi; kan emmesi, şiddete meyilli olması ve ölülerin ve canlıların dünyası arasında temsil ettiği eşik figürüyle gotiğin tematik unsurları açısından türün yazarları için vazgeçilmez bir konuma gelmiştir. Bu çalışma üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde kısaca gotik edebiyatın tarihsel artalanı tanımlanır. Bu bölümde ayrıca gotik edebiyatın şekillenmesinde önemli rol oynayan kuramcılardan Edmund Burke, Immanuel Kant, Sigmund Freud ve Julia Kristeva'nın sırasıyla yüce, tekinsiz ve iğrenç kavramları açıklanır. İkinci bölümde ise ele aldığımız eser bağlamında bu kavramların, gotiğin tematik unsurları içerisinde nasıl kullanıldığı çözümlenmiştir. Üçüncü bölümde vampirin gotik edebiyatta neden önemli bir unsur olduğu ve roman içindeki rolü tartışılmıştır. Sonuç bölümünde ise Viktorya döneminde güçlenen vampirin ve gotik edebiyatın oluşturduğu etkinin günümüzde de geçerliliğini koruduğu çıkarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of the vampire in the literature in general and in Anno Dracula by Kim Newman in particular in terms of Victorian gothic elements. In contrast to the norms of the Victorian era, the charismatic vampire image, which found an important place in gothic literature especially after Bram Stoker's novel Dracula; It has become indispensable for the writers of the genre in terms of thematic elements of gothic with its bloodsucking, inclination towards violence and the threshold figure it represents between the worlds of the dead and the un-dead. This work is divided into three parts. In the first chapter, the historical background of gothic literature is briefly defined. Also in this section, the uncanny, sublime and disgusting concepts of Edmund Burke, Immanuel Kant, Sigmund Freud, and Julia Kristeva, who played an important role in shaping gothic literature, are explained respectively. In the second part, it is analyzed how these concepts are used in the thematic elements of gothic in the context of the work we have discussed. In the third chapter, why the vampire is an important element in gothic literature and its role in the novel are discussed. In the conclusion part, it is deduced that the influence of vampire and gothic literature, which became stronger in the Victorian era, is still valid today.