Sıçanlarda metformin ve egzersizin GLP-1 ve GIP salgılanması üzerindeki etkileri
Effects of metformin and exercise on GLP-1 and GIP secretion in rats
  1. Tez No: 858225
  2. Yazar: FATMA ONAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE BEYAZÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, İnsülin, GIP, GLP-1, Ghrelin, Metformin, Exercise, Insulin, GIP, GLP-1, Ghrelin, Metformin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Egzersiz veya egzersiz kapasitesi, hayati öneme sahip fizyolojik bir işlevdir. Ayrıca birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavi edilmesinde önemli etkilere sahiptir. Egzersiz uygulamaları glikoz metabolizmasının düzenlenmesinde görev almaktadırlar. Diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan metformin de glikoz homeostazında etkilidir. Glikoz homeostazında ortak etki mekanizmalarına sahip olan egzersiz ve metformin ile çeşitli kombinasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmada egzersiz ve metforminin, GLP-1, GIP, insülin ve ghrelin seviyeleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 2-3 aylık ve 230±30 gr ağırlığında 42 adet Wistar cinsi erkek sıçan kullanılmıştır. Hayvanlar rastgele bir şekilde kontrol, sadece egzersiz (EGZ), metformin 100 mg/kg (Met100), metformin 200 mg/kg (Met200), metformin 100 mg +egzersiz (Met100+EGZ) ve metformin 200 mg +egzersiz (Met200+EGZ) olmak üzere 6 alt grubu ayrılmıştır. Metformin, intraperitoneal olarak verilmiştir ve egzersiz artırmalı egzersiz protokolüne göre uygulanmıştır. Egzersize alıştırma uygulaması dâhil olmak üzere 10 haftalık bir çalışma yapılmıştır. Çalışma sonunda sıçanlardan alınan serum örneklerinden GLP-1, GIP, insülin ve ghrelin düzeyleri ELİSA yöntemi ile belirlenmiştir. Met200 grubunun kan glikoz seviyeleri, kontrol, egzersiz ve kombinasyon gruplarına göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Metformin ve kombinasyon gruplarının insülin seviyesi, kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlenmiştir. Egzersiz grubunun ortalama insülin seviyesi kontrol grubuna göre daha düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Egzersiz grubunun GLP-1 seviyesi tüm gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Egzersiz ve kombinasyon gruplarının GIP seviyesi kontrol ve Met100 grubundan anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Egzersiz ve Met200 grubunun ghrelin seviyesi kontrol grubundan anlamlı derecede daha yüksek oldukları görülmüştür. Çalışmamız sonucunda egzersiz ve metforminin glikoz homeostazındaki önemli etkileri ve GIP, GLP-1, insülin ve ghrelin üzerinde anlamlı sonuçlara yol açtıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Exercise or exercise capacity is a physiological function of vital importance. It also has important effects in the prevention and treatment of many diseases. Exercise applications are involved in the regulation of glucose metabolism. Metformin, which is widely used in the treatment of diabetes, is also effective in glucose homeostasis. Various combination studies have been conducted with exercise and metformin, which have common mechanisms of action in glucose homeostasis. This study aimed to determine the effects of exercise and metformin on GLP-1, GIP, insulin, and ghrelin levels. In this study, 42 male Wistar rats aged 2-3 months and weighing 230±30 g were used. Animals were randomly divided into 6 subgroups as control, exercise only (EGZ), metformin 100 mg/kg (Met100), metformin 200 mg/kg (Met200), metformin 100 mg + exercise (Met100+EGZ), and metformin 200 mg + exercise (Met200+EGZ). Metformin was administered intraperitoneally and exercise was performed according to an augmented exercise protocol. A 10-week study was conducted, including exercise familiarization. At the end of the study, GLP-1, GIP, insulin, and ghrelin levels were determined by the ELISA method in serum samples taken from rats. Blood glucose levels of the Met200 group were significantly lower than control, exercise, and combination groups. Insulin levels of metformin and combination groups were significantly lower than the control group. Although the mean insulin level of the exercise group was lower than the control group, it was not statistically significant. The GLP-1 level of the exercise group was found to be significantly higher than all groups. The GIP level of the exercise and combination groups was significantly higher than the control and Met100 groups. The ghrelin level of the exercise and Met200 group was significantly higher than the control group. As a result of our study, it was determined that exercise and metformin had significant effects on glucose homeostasis and caused significant results on GIP, GLP-1, insulin and ghrelin.