Stoması olan hastalarda gözlenen cilt komplikasyonlarının peristomal cilt aracı ile değerlendirilmesi
Evaluation of skin complications observed in patients with stoma using the peristomal skin tool
- Tez No: 858254
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Stoma, Peristomal Cilt Aracı, Stoma Komplikasyonları, Stoma Bakımında Hemşirelik Girişimleri, Stoma, Peristomal Skin Tool, Stoma Complications, Nursing Interventions in Stoma Care
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışma ile stoması olan hastalarda gözlenen cilt komplikasyonlarını Peristomal Cilt Aracı ile değerlendirip riskleri belirlemek, erken dönemde oluşabilecek komplikasyonları tespit etmek ve hastaya verilen öneriler doğrultusunda stoma etrafındaki cilt komplikasyonunu iyileştirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evreni 01.03.2023-01.07.2023 tarihleri arasında Bursa Şehir Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi ve Cerrahi kliniklerde yatışı yapılan 150 hasta oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiş ve evrenin tamamı çalışmaya dahil edilmiştir. Stoması olan 18 yaş üzerindeki 67 erkek ve 83 kadın hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler anket formu aracılığıyla yüz yüze toplanarak elde edilmiştir. Araştırmada toplanan veriler IBM SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Öncelikle hastaların demografik özellikleri, antropometrik özellikleri ve hastaların hastalık bilgilerine ilişkin tanımlayıcı bulgular verilmiştir. Daha sonrasında hipotezler test edilmiştir. Bulgular: Yapılan Post-hoc testine göre mesane tanısı koyulan hastaların REK skorunun (5,89±1,82) kolon ve rektum tanısı koyulan hastalara kıyasla anlamlı bir şekilde daha düşük olduğu bulunmuştur. Ayrıca stomanın tipine göre REK skorlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur (p=0,012). Yapılan Post-hoc testine göre kolostomiye sahip hastaların REK skorunun (7,39±2,80) ileostomi ve ürostomi hastalarına kıyasla anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Son olarak stoma türüne göre REK skorlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur (p=0,002). Sonuç: Stoma torbasını sık değiştiren hastalarda Peristomal Cilt Komplikasyonu görülme oranının daha az olduğu saptamıştır.Hastaya ait belirlenen REK skoru değeri arttıkça görülen cilt komplikasyonu şiddetinin ve iyileşme sürelerinin arttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the skin complications observed in patients with stoma with the Peristomal Skin Tool, determine the risks, detect complications that may occur in the early period, and improve the skin complications around the stoma in line with the recommendations given to the patient. Materials and Methods: The population of the study consisted of 150 patients hospitalized in Bursa City Hospital Surgical Intensive Care Unit and Surgical clinics between 01.03.2023-01.07.2023. No sample selection was made and the entire population was included in the study. A total of 67 male and 83 female patients over the age of 18 with stoma were included in the study. Data were collected face-to-face through a questionnaire form. The data collected in the study were analyzed with IBM SPSS 25 program. Firstly, descriptive findings related to demographic characteristics, anthropometric characteristics and disease information of the patients were given. Then hypotheses were tested. Findings: According to the post-hoc test, the REK score (5.89±1.82) of patients diagnosed with bladder was significantly lower than that of patients diagnosed with colon and rectum. It was also found that REK scores differed significantly according to the type of stoma (p=0.012). According to the post-hoc test, it was found that the REK score of patients with colostomy (7.39±2.80) was significantly higher compared to ileostomy and urostomy patients. Finally, it was found that REK scores differed significantly according to stoma type (p=0.002). Results: It has been found that patients who change their stoma bag frequently have a lower rate of Peristomal Skin Complications. It has been found that as the REK score value determined for the patient increases, the severity of skin complications and recovery times increase.