Toksik hepatit hastalarının epidemiyolojik ve etiyolojik olarak incelenmesi
Etiologic and epidemiologic factors in toxic hepatitis: A single center experience
- Tez No: 858269
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKDOĞAN KAYHAN, DR. MUHAMMED FATİH ACEHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Toksik Hepatit, İlaç İlişkili Karaciğer Hasarı, Akut Hepatit, Toxic Hepatitis, Drug İnduced Liver İnjury, Acute Hepatitis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Toksik hepatit, ilaç, mantar, herbal ajanlar ve supplementlere bağlı olarak oluşabilen, bazı durumlarda fulminan seyrederek nakil ya da mortaliteyle sonuçlanabilen önemli bir hepatit tablosudur. Bir dışlama tanısı olduğundan tanı konulması zor olabilmektedir ve etiyolojik nedenler toplumsal bazda farklılıklar göstermektedir. Çalışmamızda toksik hepatit tanısıyla takip ve tedavisi yapılmış hastaların etiyolojisi, epidemiyolojisi, prognoz ilişkili faktörkeri ve klinik sonlanımları araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne şubat 2019-Haziran 2022 tarihleri arasında toksik hepatit tanısıyla hospitalize olarak takip ve tedavisi yapılmış 254 hastanın demografik yapıları, etiyolojik faktörleri, laboratuar ve görüntüleme sonuçları, biyopsi bulguları ve tedavide kullanılan ilaçlara dair bilgiler retrospektif olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar RUCAM skalasına göre değerlendirildikten sonra sonucunda olası ve yüksek olasılıklı olarak yorumlan hastalar çalışmaya dahil edildi ve şiddetlerine göre hafif, orta, şiddetli, fatal olarak sınıflanmıştır. Bulgular: Çalışmazya dahil edilen hastaların %60,6 (n:154)'sı kadındı ve bu hastaların %30,3'ü sarılık şikayeti ile hastaneye başvurmuştu. Hastaların ortalama yaşı 43,9 yıldı. Gelişen karaciğer toksisitesinin %68,5'inde hepatoselüler hasar görüldü. En sık etiyolojik nedenler ise sırasyıla; antibiyotikler ve NSAIDler idi. Antibiyotik ilaçlar kendi içinde değerlendirildiğinde, toksik hepatite en sık neden olan antibiyotik ilacın amoksisilin-klavunat (%9,8) ve NSAII ise deksketoprofen (%9,1) olarak değerlendirildi. Herbal ve diyet supplementlerine bağlı toplam 45 (%18,1) hasta, mantar tüketimine bağlı ise 18 (%7,1) hasta etiyolojide yer aldı. Çalışmaya dahil olan hastaların %56'sı orta ya da şiddetli hepatit ile seyrederken, 3(%1,18) hasta karaciğer nakline progrese oldu ve 1 hasta nakil sonrası olmak üzere 6(%2,5) hastanın hayatını kaybettiği görüldü. Toksik hepatit şiddetinin 109 katılımcıda (%42,9) hafif, 89 hastada (%35,0) orta, 48 hastada (%18,9) ciddi ve 8 hastada (%3,1) ise fatal olduğu görüldü. %5,9'unda başvuru sonrası hastalıkta şiddetlenme (hafif ve orta şiddetten ciddi veya fatal hasta grubuna geçiş) olduğu görüldü. Çalışmamızda ise şiddetli-fatal grupta yer alan hastaların %14,3'ü akut karaciğer yetmezliği nedeniyle eksitus olmuş ya da karaciğer transplantasyonuna gitmiştir. İki grupta da dominant hasar paterni hepatoselüler tip hasar olarak gözlendi ve etiyolojik etkenlerin değerlendirilmesinde gruplar arasında fark yoktu. Kan biyokimyasal parametreleri değerlendirildiğinde ise, ALT, AST, LDH, başvuru ve pik total bilirubin, direkt bilirubin, başvuru ve pik INR, protrombin zamanı parametrelerinde yükseklik ve albumin düşüklüğü hem şiddetli hasta grubunda hem de yoğun bakım yatışı yapılan hasta grubunda anlamlı saptandı. Çalışmaya dahil edilen 254 hastanın 60 tanesine karaiğer biyopsisi yapıldı. Karaciğer biyopsisi yapılmasının en önemli nedenleri arasında; etiyolojik faktörün net belirlenememesi, uzamış sarılık, şiddetli seyreden bir grup hastada panasiner nekrozu değerlendirip nakile progresyonu ön görmek, şüpheli otoimmun testlerde pozitiflik olarak değerlendirildi. Biyopsi yapılan hastalarda en sık görülen patolojik bulgular sırasıyla; kronik portal hepatit bulguları, Zon 3 de nekroz ve Zon 3 te hepatoselüler kanaliküler kolestazis olarak değerlendirildi. Pan asiner nekroz 9 hastada görüldü, bu hastaların ikisi (%22) karaciğer nakline ilerlediği görüldü. Sonuç: Çalışmazya dahil edilen hastaların %60,6 (n:154)'sı kadındı ve bu hastaların %30,3'ü sarılık şikayeti ile hastaneye başvurmuştu. Hastaların ortalama yaşı 43,9 yıldı. Gelişen karaciğer toksisitesinin %68,5'inde hepatoselüler hasar görüldü. En sık etiyolojik nedenler ise sırasyıla; antibiyotikler ve NSAIDler idi. Antibiyotik ilaçlar kendi içinde değerlendirildiğinde, toksik hepatite en sık neden olan antibiyotik ilacın amoksisilin-klavunat (%9,8) ve NSAII ise deksketoprofen (%9,1) olarak değerlendirildi. Herbal ve diyet supplementlerine bağlı toplam 45 (%18,1) hasta, mantar tüketimine bağlı ise 18 (%7,1) hasta etiyolojide yer aldı. Çalışmaya dahil olan hastaların %56'sı orta ya da şiddetli hepatit ile seyrederken, 3(%1,18) hasta karaciğer nakline progrese oldu ve 1 hasta nakil sonrası olmak üzere 6(%2,5) hastanın hayatını kaybettiği görüldü. Çalışmamızın ülkemizdeki etiyolojik ve epidemiyolojik faktörleri aydınlatacağını ve liteatüre katkılar yapacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Toxic hepatitis is a significant hepatic condition that can occur due to drugs, fungi, herbal agents, and supplements, sometimes progressing fulminantly and resulting in transplantation or mortality. As it is a diagnosis of exclusion, it can be challenging to establish, and the etiological factors vary societally. In our study, we investigated the etiology, epidemiology, factors related to prognosis, and clinical outcomes of patients diagnosed and treated for toxic hepatitis. Materials and Methods: The demographic characteristics, etiological factors, laboratory and imaging results, biopsy findings, and information about the drugs used in the treatment of 254 patients hospitalized and treated for toxic hepatitis between February 2019 and June 2022 at Ankara Bilkent City Hospital were retrospectively examined. After evaluating the results according to the RUCAM scale, patients interpreted as possible and highly probable were included in the study, and they were classified based on severity as mild, moderate, severe, or fatal. Findings: Of the patients included in the study, 60.6% (n: 154) were female, and 30.3% of these patients presented to the hospital with jaundice symptoms. The mean age of the patients was 43.9 years. Hepatocellular damage was observed in 68.5% of the developed liver toxicities. The most common etiological factors were antibiotics and NSAIDs in sequence. When antibiotic drugs were evaluated separately, amoxicillin-clavulanate (9.8%) was considered the most common antibiotic causing toxic hepatitis, and dexketoprofen (9.1%) was identified as the most common NSAID. A total of 45 patients (18.1%) were associated with herbal and dietary supplements, while 18 patients (7.1%) were related to mushroom consumption in the etiology. Of the patients included in the study, 56% had a moderate or severe hepatitis course, 3 (1.18%) patients progressed to liver transplantation, and 6 (2.5%) patients died, including one post-transplant. The severity of toxic hepatitis was mild in 109 participants (42.9%), moderate in 89 patients (35.0%), severe in 48 patients (18.9%), and fatal in 8 patients (3.1%). In 5.9%, there was worsening of the disease (transition from mild or moderate severity to severe or fatal groups) after admission. In our study, 14.3% of patients in the severe-fatal group died due to acute liver failure or underwent liver transplantation. Both groups exhibited a dominant pattern of hepatocellular-type damage, and there was no difference in the evaluation of etiological factors between the groups. When biochemical parameters were evaluated, elevation in ALT, AST, LDH, initial and peak total bilirubin, direct bilirubin, initial and peak INR, prolonged prothrombin time, and low albumin were significant in both the severe patient group and the group admitted to intensive care. Liver biopsy was performed on 60 of the 254 patients included in the study. The most important reasons for liver biopsy included the inability to clearly determine the etiological factor, prolonged jaundice, evaluating panacinar necrosis in a group of patients with severe progression for predicting progression to transplantation, and positive findings in suspected autoimmune tests. Among patients who underwent biopsy, the most common pathological findings were chronic portal hepatitis, necrosis in Zone 3, and hepatocellular canalicular cholestasis in Zone 3. Panacinar necrosis was observed in 9 patients, and two of these patients (22%) progressed to liver transplantation. Conclusion: Of the patients included in the study, 60.6% (n: 154) were female, and 30.3% of these patients presented to the hospital with jaundice symptoms. The mean age of the patients was 43.9 years. Hepatosellular damage was observed in 68.5% of the developed liver toxicities. The most common etiological factors were antibiotics and NSAIDs in sequence. When antibiotic drugs were evaluated separately, amoxicillin-clavulanate (9.8%) was considered the most common antibiotic causing toxic hepatitis, and dexetoprofen (9.1%) was identified as the most common NSAID. A total of 45 patients (18.1%) were associated with herbal and dietary supplements, while 18 patients (7.1%) were related to mushroom consumption in the etiology. Of the patients included in the study, 56% had a moderate or severe hepatitis course, 3 (1.18%) patients progressed to liver transplantation, and 6 (2.5%) patients died, including one post-transplant. We believe that our study will shed light on the etiological and epidemiological factors in our country and contribute to the literature.