İlaca bağlı toksik hepatit hastalarının özellikleri: Tek merkez deneyimi
Features of drug-induced toxic hepatitis patients: Single center experience
- Tez No: 712898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN VATANSEVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Toksik hepatit, DILI, karaciğer hasar paterni, Toxic hepatitis, DILI, liver injury pattern
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Toksik hepatit; ilaçların, doğal toksinlerin ve kimyasal maddelerin yol açtığı klinik tablodur. En sık ilacın indüklediği karaciğer hasarı (DILI) şeklinde meydana gelmektedir. DILI için en önemli risk faktörlerinden biri ilacın yapısı diğeri ise hastanın genetik özellikleridir. Çalışmada, merkezimizde DILI tanısı konulan hastaların risk faktörleri ve klinik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: 2006-2019 yılları arasında Gastroenteroloji Servisinde yatan ve Gastroenteroloji Polikliniğine başvuran 109'u kadın olan 179 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların başvuru şikayetleri, anamnezleri, laboratuvar bulguları, görüntülemeleri, günlük gözlem notları ve epikrizleri hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden incelendi. Çalışmaya RUCAM sınıflamasına göre yüksek olasılıklı ve olası olan hastalar alındı. ALT, ALP değerleri ile R indeksi hesaplanarak karaciğer hasar paternine göre; hepatosellüler, mikst ve kolestatik tip olarak sınıflandırıldı. Tanısı kuşkulu olan hastalara karaciğer biyopsisi yapıldı. Hastaların büyük bir kısmına n-asetilsistein verildi. Karaciğer enzimleri veya bilirubini düşmeyen hastalara 32-48 mg prednizolon verildi. INR 1,7 üzerine çıkan hastalar nakil merkezine yönlendirildi. Bulgular: Hastaların %60,9'unu (n:109) kadınlar oluşturuyordu. Yaş ortalaması ortalaması 49,0 ±16,1 yıldı. DILI etyolojisinde, en sık antibiyotiklerin (%23,5 (n:42)) neden olduğu saptandı. Antibiyotikler içinde ise en sık antiparaziter ilaçların (%59,5 (n:25)) bu tabloya neden olduğu gözlemlendi. Bunları 2. sırada NSAİİ'ler (%13,4 (n:24)), 3. sırada antiepileptik ilaçlar (%9,5 (n:17)) izliyordu. Hastaların %67,0'ı (n:120) hepatosellüler tipte, %16,2'si (n:29) mikst tipte ve %16,8'i (n:30) kolestatik tipte toksik hepatit olarak saptandı. İleri inceleme amaçlı 37 hastaya (%20,7) karaciğer biyopsisi yapıldı. Biyopsi sonucunda saptanan histolojik patern dağılımları; %27,0 (n:10) akut hepatit, %8,1 (n:3) kronik hepatit, %21,6 (n:8) akut kolestatik hepatit, %32,4 (n:12) kronik kolestatik hepatit ve %10,8 (n:4) steatohepatit şeklindeydi. Akut hepatit paternine sahip olanların %90,0'ı (n:9) zonal nekroz, %10,0'ı (n:1) ise masif nekroz bulgularına sahipti. Sonuç: Çalışmada DILI'ya en sık neden olan ilaç grubunu antibiyotikler oluşturuyordu. Bu grup incelendiğinde en sık ornidazolün de içinde yer aldığı antiparaziter ilaçların DILI'ya yol açtığı görüldü. Hastalardan 1'inde (%0,6) DILI sonrası kronik karaciğer hastalığı geliştiği, 3 hastada (%1,7) DILI nedenli karaciğer transplantasyona gidildiği ve 3 hastada (%1,7) ise DILI kaynaklı ölüm gerçekleştiği gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Toxic hepatitis is a clinical picture caused by drugs, natural toxins and chemical substances. It most commonly occurs in the form of drug-induced liver injury (DILI). One of the most important risk factors for DILI is the nature of the drug, and the other is the genetic characteristics of the patient. In this study, it is aimed to evaluate the risk factors and clinical outcomes of patients diagnosed with DILI in our center. Materials and Metots: Between 2006-2019, 179 patients, 109 of whom were women, who were hospitalized in the Gastroenterology Service and applied to the Gastroenterology Outpatient Clinic, were evaluated retrospectively. Patients' complaints, anamnesis, laboratory findings, monitoring, daily observation notes and epicrisis were analyzed through the hospital information management system. Patients who were evaluated as“high probable”and“probable”according to RUCAM classification were included in the study. They were classified as hepatocellular, mixed and cholestatic type according to liver damage pattern by calculating R index with ALT, ALP values. Liver biopsy was performed on the patients with suspected diagnosis. Most of the patients were given n- acetylcysteine. Patients whose liver enzymes or bilirubin did not decrease were given 32-48 mg prednisolone. Patients with an INR above 1.7 were directed to the transplant center. Results: 60.9% (n: 109) of the patients were women. The mean age was 49.0 ± 16.1 years. It was determined that antibiotics (23.5% (n:42)) were the most common cause of DILI etiology. Among antibiotics, antiparasitic drugs (59.5% (n:25)) were detected as the most common cause. These were followed by NSAIDs (13.4% (n:24)) in the second place and antiepileptic drugs (9.5% (n:17)) in the third place. It was detected that 67.0% (n:120) of the patients were hepatocellular type, 16.2% (n:29) were mixed type and 16.8% (n:30) were cholestatic type toxic hepatitis. Liver biopsy was performed in 37 patients (20.7%) for further investigation. Histological pattern distributions determined as a result of the biopsy were; 27.0% (n:10) acute hepatitis, 8.1% (n:3) chronic hepatitis, 21.6% (n:8) acute cholestatic hepatitis, 32.4% (n:12) chronic cholestatic hepatitis and 10.8% (n:4) steatohepatitis. Of those with acute hepatitis pattern, 90.0% (n:9) had zonal necrosis and 10.0% (n:1) had massive necrosis findings. Conclusion: In the study, antibiotics were the most common drug group to cause DILI. When this group is examined, antiparasitic drugs, including ornidazole were found to be the most common cause of DILI. It was observed that 1 of the patients (0.6%) developed chronic liver disease after DILI, 3 patients (1.7%) underwent DILI-induced liver transplantation, and 3 patients (1.7%) died due to DILI.