Prostat kanseri tanısında multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme-transrektal ultrason (MRG-TRUS) ve kognitif füzyon hedefli prostat biyopsisinin karşılaştırılması
- Tez No: 858328
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYNAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Prostat füzyon biyopsi, Kognitif füzyon biyopsi, MRG-TRUS füzyon biyopsi, Prostate cancer, Prostate fusion biopsy, Cognitive fusion biopsy, MRI-TRUS fusion biopsy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Amaç: Bu çalışmada; kliniğimizde prostat kanseri (PK) şüphesi olan hastalara rutin olarak uygulanmakta olan MRG-TRUS ve kognitif füzyon biyopsi sonuçlarını karşılaştırarak toplam PK ve klinik anlamlı prostat kanseri (KOAK) saptama oranlarını değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Her iki biyopsi yönteminde kanser saptama oranını etkileyen mpMRG lezyon boyutu, lezyon lokalizasyonu, prostat boyutu ile işlem öncesindeki total psa, serbest psa, s/t psa oranı, psa dansitesi, rektal tuşe bulguları gibi parametreleri ve bu parametrelerin kanser saptama ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01 Ocak 2021 ve 01 Eylül 2022 arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Kliniği'ne başvuran, 2.5 ng/ml üzeri total psa ve şüpheli PRM bulgularıyla kanserden şüphelenilen 240 hasta dahil edildi. Hastaların biyopsiden önceki 3 ayda çekilen mpMRG'lerinde PI-RADS ≥3 lezyon mevcutttu. PK şüphesiyle MRG-TRUS ya da kognitif füzyon biyopsi yapılan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. mpMRG çekimleri 3T MRG cihazında pelvik faz dizilimli koillerle elde edilmiş olup mpMRG'leri aynı radyolog tarafından raporlanmış ve PI-RADS v2.1 sınıflamasındaki 41 sektör haritalamaya göre lokalizasyonları işaretlenmiştir. Biyopsi naiv olup indeks lezyonlara yönelik MRG-TRUS ya da kognitif füzyon biyopsi ve ardından 12 kadran sistematik TRUS prostat biyopsisi yapılan hastalar ile biyopsi negatif olup sadece MRG-TRUS ya da kognitif füzyon biyopsi yapılan hastaların verileri değerlendirilmiştir. Bulgular: MRG-TRUSG füzyon biyopside hastaların %31(n=37)'inde, kognitif füzyon biyopside %42,5(n=51)'inde PK saptanmıştır (p=0,061). MRG-TRUS füzyon biyopside hastaların %19(n=23)'unda, kognitif füzyon biyopside %28(n=34)'inde KOAK saptanmıştır (p=0,095). Füzyon biyopsilerde total PK ve KOAK saptama açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Kognitif füzyon biyopside indeks lezyonların anterior yerine posteriorda (p= 0,012), transizyonel yerine periferal zonda yerleşimli (p=0,001), prostat hacminin 50 mm3'den küçük (p=0,002), indeks lezyonların 10 mm'den büyük (p=0,002) olması durumunda kendi içinde ve PI-RADS 5 lezyonlarda MRG-TRUS biyopsiye göre (p=0,024) KOAK tespitinin anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır. Sonuç: Kognitif füzyon biyopsi KOAK ve total PK saptanmasında MRG-TRUS füzyon biyopsiyle eşit etkinliktedir. Prostat hacmi 50 mm3'den küçük, indeks lezyon boyutu 10 mm'den büyük, periferal zon ve prostatın posteriorunda yerleşimli PI-RADS 3-4 ve özellikle de PI-RADS 5 lezyonlarda KOAK saptama açısından oldukça etkilidir. Bu durumlarda kognitif füzyon biyopsi ucuz ve hızlı hedefli biyopsi yöntemi olarak güvenli şekilde uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study; we aim to evaluate the detection rates of total prostate cancer (PCa) and clinically significant prostate cancer (csPCa) by comparing MRI-TRUS and cognitive fusion biopsy results routinely applied to patients with suspected PCa in our clinic. We aim to evaluate the parameters such as mpMRI lesion size, lesion localization, prostate size and pre-procedure total psa, free psa, f/t psa ratio, psa density, rectal touch findings, which affect the cancer detection rate in both biopsy methods, and the relationship of these parameters with cancer detection. Materials and Methods: Our study included 240 patients who were admitted to the Urology Clinic of Selcuk University Medical Faculty Hospital between January 01, 2021 and September 01, 2022, with a total psa greater than 2.5 ng/ml and suspected cancer with suspicious DRM findings. There were PI-RADS ≥3 lesions in the mpMRIs of the patients taken 3 months before the biopsy. The data of patients who underwent MRI-TRUS or cognitive fusion biopsy with the suspicion of PCa were evaluated retrospectively. mpMRI images were obtained with pelvic phase array coils on a 3T MRI device, mpMRIs were reported by the same radiologist and their localizations were marked according to 41 sector mapping in the PI-RADS v2.1 classification. The data of biopsy-naive patients who underwent MRI-TRUS or cognitive fusion biopsy for index lesions, followed by 12-quadrant systematic TRUS prostate biopsy, and patients who were biopsy negative and only underwent MRI-TRUS or cognitive fusion biopsy were evaluated. Results: PCa was detected in 31% (n=37) of the patients in MRI-TRUSG fusion biopsy and 42.5% (n=51) in cognitive fusion biopsy (p=0.061). csPCa was detected in 19% (n=23) of the patients in MRI-TRUS fusion biopsy and in 28% (n=34) in cognitive fusion biopsy (p=0.095). No significant difference was found in terms of total PCa and csPCa detection in fusion biopsies. In cognitive fusion biopsy, index lesions are located posterior instead of anterior (p= 0.012), localized in the peripheral zone instead of transitional (p=0.001), prostate volume is smaller than 50 cm3 (p=0.002), index lesions are larger than 10 mm (p=0.002) csPCa detection was found to be significantly increased in itself and in PI-RADS 5 lesions compared to MRI-TRUS biopsy (p=0.024). Conclusion: Cognitive fusion biopsy is equally effective with MRI-TRUS fusion biopsy in detecting csPCa and total PCa. It's very effective in detecting csPCa when index lesion size larger than 10 mm, prostate volume less than 50 cm3, located in the peripheral zone and posterior of the prostate in PI-RADS 3-4 and especially PI-RADS 5 lesions. In these cases, cognitive fusion biopsy can be safely performed as an inexpensive and rapid targeted biopsy method.